Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pritisak na vladu

Veliki protesti širom Francuske zbog Macronovog plana penzione reforme: “Nećemo odustati”

protesti francuska ss

Marširajući iza transparenta na kojima je pisalo “Ne reformi” i “Nećemo odustati”, mnogi su rekli da će ostatii na ulicama onoliko često koliko bude potrebno kako bi vlada povukla svoj prijedlog

Mase su marširale u utorak širom Francuske kako bi rekli “ne” planu predsjednika Emmanuela Macrona da natjera ljude da rade duže prije odlaska u penziju, a pritisak na ulicama se pojačao protiv vlade koja tvrdi da će ostati pri svom stavu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se velika većina Francuza protivi povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, u potezu za koji Macron kaže da je “od vitalnog značaja” za osiguranje održivosti penzionog sistema.

U Parizu, dok su se procjene policije i sindikata uvelike razlikovale, svi su se usuglasili da su brojke porasle u odnosu na prvi dan protesta širom zemlje protiv reforme 19. januara.

To je važilo za veći dio Francuske. U zapadnom gradu Nantu, naprimjer, 23.000 ljudi izašlo je na ulice, tvrde vlasti, u odnosu na 17.000 koliko je zabilježeno 19. januara

– Bolje je nego 19. januara. To je prava poruka poslana vladi, da ne želimo 64 godine – izjavio je Laurent Berger, koji predvodi CFDT, najveći francuski sindikat, uoči marša u Parizu.

Marširajući iza transparenta na kojima je pisalo “Ne reformi” i “Nećemo odustati”, mnogi su rekli da će ostati na ulicama onoliko često koliko bude potrebno kako bi vlada povukla svoj prijedlog.

– Za predsjednika to je jednostavno. On sjedi u stolici, može raditi čak i do 70. godine – rekla je vozačica autobusa Isabelle Texier na protestu u Saint-Nazaireu na obali Atlantika.

– Ne možemo tražiti od ključnih slojeva društva da rade do 64. godine, to nije moguće – kazala je.

Radnici u štrajku poremetili su isporuke francuske rafinerije, javni prevoz i škole, čak iako je u nekoliko sektora manje njih napustilo posao u utorak nego 19. januara, jer je zbog rasta troškova života teže preskočiti dnevnicu, prenosi Reuters.