Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neodrživ sistem

Usred zime prestaje s radom gradska toplana u Livnu

toplana livno fena

Problemi su počeli u oktobru prošle godine kada je Gradsko vijeće na inicijativu ovog poduzeća usvojilo odluku kojom je za sto posto povećana cijena opskrbe toplinskom energijom za kućanstva, tj. 235 posto za pravne osobe u Livnu

JP Komunalno d.o.o. Livno će zbog nedovoljnog broja korisnika i neodrživosti sistema prestati proizvoditi i isporučivati toplinsku energiju korisnicima na području Grada Livna.

Kako je saopćeno iz tog poduzeća, isporuka grijanja prestat će za sedam dana.

Inače, problemi su počeli u oktobru prošle godine kada je Gradsko vijeće na inicijativu ovog poduzeća usvojilo odluku kojom je za sto posto povećana cijena opskrbe toplinskom energijom za kućanstva, tj. 235 posto za pravne osobe u Livnu.

Kao razlog donošenja spomenute odluke, navedeni su poznati poremećaji na tržištu energenata, inflacija i problemi s dobavljačima energenata, odnosno drvnim sječkama koju javno poduzeće dobavlja od kompanije Prima Prom iz Banja Luke.

Upravo zbog takve odluke, njihovi dugogodišnji korisnici od kojih su i neki gradske i kantonalne institucije prešli su na vlastite izvore snabdijevanja toplinske energije.

Međutim, zadržali su određeni broj korisnika koji će se, zbog ove najave, sada morati snalaziti za grijanje.