Globus

Veliki udar na mafiju u Srbiji, uhapšeno nekoliko poznatih kriminalaca

11/01/2019

Među privedenima su i Nebojša Stojković Stojke, Vladimir Jovanović Japanac, Zvonko Mateović, Miljan Vuković, Zoran Hadži Jovanović, Vladimir Karan, Ljubiša Lindo, Veselin Vukotić

Nekoliko desetina osoba uhapšeno je tokom noći u velikoj akciji srbijanske policije, a među uhapšenima su i neki od dobro poznatih kriminalaca.

Među privedenima su i Nebojša Stojković Stojke, Vladimir Jovanović Japanac, Zvonko Mateović, Miljan Vuković, Zoran Hadži Jovanović, Vladimir Karan, Ljubiša Lindo, Veselin Vukotić, a pretresi njihovih objekata su u toku.

Nebojša Stojković Stojke (49) je označen kao vođa “rakovičkog klana” od policije. Iako nije hapšen zbog trgovine kokainom iz Južne Amerike, operativna saznanja ukazuju da je Stojković posljednjih godina bio u veoma bliskoj vezi s ljudima iz okruženja Luke Bojovića. Na njega je pokušan atentat kada ga je nepoznati napadač ranio u Barceloni 28. septembra prošle godine.

Zvonko Mateović je javnosti poznat kao tjelohranitelj ubijenog predsjednika Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana. On je prilikom atentata na Ražnatovića u hotelu “Interkontinental” u Beogradu 2000. godine ranio Dobrosava Gavrića, koji je kasnije pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora kao izvršilac ubistva, ali je nedostupan pravosudnim organima Srbije.

Početkom 2004. godine u Sremskoj ulici, u centru Beograda, u kafiću ”Vizard”, ubijen je Zvonkov rođeni brat Dalibor.

Ubica mu je prišao i iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu. Samo neku minutu prije toga Dalibor je sjedio s bratom. Interesantno je da je nedugo poslije ovog ubistva u Beogradu počelo da se govori da je ubica zamijenio braću i da je, ustvari, smrtonosni metak bio namijenjen Zvonku.

On je to i sam kasnije izjavio i govorio je da mu godinama prijete jer je bio svjedok Arkanovog ubistva, javlja Kurir.

Miljan Vuković je lider bajkerske grupe “Anđeli pakla”. Sin je Vuka Vukovića, nekadašnjeg vlasnika kazina “London” i kuma Željka Ražnatovića Arkana.

U krivičnom dosijeu Vuković ima dela koja se vezuju za nasilničko ponašanje, a pod posebnom obradom policije bio je zbog sumnje da je glavna spona između lopova iz „Pink Pantera” i kupaca sa Bliskog istoka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.