Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Veliki udarac Johnsonu: Odgađa se glasanje za sporazum o Brexitu

johnson

Izglasavanje predstavlja veliki udarac premijeru Johnsonu i znači da mora tražiti od EU da odgodi izlazak Velike Britanije

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije glasali su za odlaganje odluke o tome hoće li podržati dogovor o Brexitu s Evropskom unijom, čime su spriječili plan Vlade za napuštanje evropskog bloka 31. oktobra sa ili bez sporazuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na posebnoj sjednici Parlamenta na kojoj se raspravljalo o sporazumu koji je premijer Boris Johnson postigao u četvrtak sa liderima EU i koji je trebao biti raatifikovan, poslanici su umjesto toga glasali 322 na prema 306 da usvoje amandman, dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje i kasnije provedbu sporazuma.

Amandman je predložio bivši konzervativni poslanik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May i koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum. Međutim, amandmanom želi osiguranje kako Johnson ne bi mogao provesti Brexit bez sporazuma.

Izglasavanje predstavlja veliki udarac premijeru Johnsonu i znači da mora tražiti od EU da odgodi izlazak Velike Britanije. Amandman, koji je danas usvojen, obvezuje ga da to učini ukoliko dogovor ne bude usvojen do subote.