Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Sjeverne Makedonije

Zaev traži prijevremene izbore: “Žrtve smo historijske nepravde” (VIDEO)

zoran-zaev

Evropa nije ispunila ono što je obećala. Učinjena nam je velika nepravda. Razočaran sam i ogorčen, rekao je Zaev

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas hitne prijevremene parlamentarne izbore u toj državi, kako bi u obnovljenom mandatu mogao da se bori za evropsku perspektivu Sjeverne Makedonije, prenosi Tanjug.

Zaev je u obraćanju medijima, nakon jučerašnjeg odbijanja zvaničnika EU-a da se otpočnu pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije, rekao da preuzima odgovornost i razočaranost svog naroda, tražeći brze parlamentarne izbore.

“Moj prijedlog je brzi prijevremeni izbori, najbrže što možemo”, rekao je Zaev, ističući da je potreban stav građana.

Prema njegovim riječima, prije dva dana u Briselu je napravljena velika nepravda, jer EU nije isporučila to što je obećala.

“Mi smo naše obaveze isporučili. Rezultate u reformama, sporove sa susjedima i drugo… Ono što je EU učinila je njihova historijska greška. Napravili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas”, naveo je Zaev.

Zaev: „Žrtve smo historijske greške“

On se zahvalio velikoj većini lidera EU koji su se borili za datum o početku pregovora Sjeverne Makedonije.

“Cijenimo podršku i znamo da možemo da računamo na njih. Žrtve smo historijske greške i kod njih svih, kao i kod nas, odluka izaziva razočaranost i gorčinu. Ja sam ljut i razočaran. Za mene lično, ovo je loša i nepravedna postavka Unije”, jasan je Zaev.

Zaev je na kraju zaključio da će se, uprkos svemu, ponijeti odgovorno, te da postojeća situacija zahtijeva ozbiljnost trenutka.

“Poručujem da evropski san makedonskog naroda neće biti srušen”, zaključio je Zaev.