Oluja, kiša i vjetar

Veliko nevrijeme pogodilo Sloveniju, nanesena značajna šteta

nevrijeme u sloveniji
slovenija

Iako uz rijeku Dravu uočavaju da vodostaj te rijeke i dalje raste, vjeruju da se neće ponoviti nevrijeme i katastrofalni novembar  2012.

Velike štete zbog olujnog nevremena praćenog kišom i jakim vjetrom zabilježene su tokom noći i u utorak ujutro u dijelovima Slovenije. Ugrožene krajeve na sjeveroistoku zemlje koje je pogodilo nevrijeme, posjetio je i premijer Marjan Šarec.

“Stvari su pod nadzorom, a civilna zaštita je pomoću vatrogasaca pravodobno reagirala. Sistem  zaštite funkcionira i stanje će se brzo sanirati”, kazao je Šarec, koji je jutros posjetio Dravograd.

Iako u sjevernim dijelovima zemlje uz rijeku Dravu uočavaju da vodostaj te rijeke, zbog kiša u Austriji, i dalje raste, vjeruju da se neće ponoviti katastrofalni novembar  2012. godine. Tada je došlo do šteta procijenjenih na više stotina miliona eura, za što su u Sloveniji okrivljavali i upravljača austrijskih hidrocentrala u gornjem toku. Navodno prebrzo je puštao nagomilane količine vode u svojim hidroakumulacijama, prenosi Hina.

Šarec će posjetiti i Maribor. Na tom se području također boje poplava zbog rasta vodostaja rijeka, koji bi mogao potrajati do kasnih popodnevnih sati, a mogao bi ugroziti više stotina objekata.

Velike štete od nevremena pretrpjela je tokom noći općina Tržič zbog izlijevanja Tržiške Bistrice i nekih potoka koji su potkopali više cesta. U tom gradiću navode da su štete enormne. Ministarstvo odbrane u gradić je tokom noći helikopterom poslalo dva agregata.

“Materijalna šteta je ogromna, iako ozlijeđenih i nestalih na sreću nema. Poplavljeni su donji dijelovi brojnih kuća i gospodarskih objekata. Uništene su ceste i komunalna infrastruktura”, poručio je preko Facebooka načelnik općine Borut Sajovic.

Teškoće imaju i na poznatom ljubljanskom skijalištu Krvavec. Pristupna cesta do planine zasuta je materijalom koji je nanijela velika količina vode. Obližnji potok poplavio je velik dio ceste i parkirališta ispod skijaških staza, no na sreću je žičara završila bez oštećenja.

U primorskom dijelu zemlje zadnjih je sati olujno nevrijeme bilo najteže u Ilirskoj Bistrici, gdje se poplavljene lokalne ceste i podrumi u kućama. Neke prometnice zatvorene su zbog drveća koje je srušio jak olujni vjetar. I luka Koper jedno vrijeme bila zatvorena za saobraćaj.

Uz slovensku obalu neki su krajevi tokom noći ostali bez struje, ali se stanje postupno normalizira, a očekuje se i daljnje smirivanje vremena.