Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o 30-dnevnom prekidu vatre u Siriji

20180224_2_28898982_31088029_Web

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) usvojilo je rezoluciju o 30-dnevnom “humanitarnom primirju” u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacrt rezolucije o primirju predložili su Švedska i Kuvajt, a rezolucija je u Vijeću sigurnosti usvojena jednoglasno. Ovom rezolucijom dogovoreno je 30-dnevno primirje u sklopu kojeg će biti omogućena dostava humanitarne pomoći i medicinska evakuacija.

U rezoluciji je od svih strana u Siriji zatraženo da se sukobi zaustave na period od najmanje 30 dana kako bi se humantiarna pomoć “sigurno, nesmetano i održivo” dostavila širom zemlje, te kako bi “ranjeni i bolesni u teškom stanju” bili evakuisani.

Također, je zatraženo da se obustavi opsada u Istočnoj Guti, Yarmuku, Fui i Kefrayi, regijama koje pod okupacijom drži sirijski režim i u kojima je prisutna alarmantna humantirana kriza.

Podsjećamo, u intenzivnim režimskim napadima izvedenim u posljednja tri dana poginulo je preko 300 osoba. U Istočnoj Guti koja se nalazi pod kontrolom opozicije živi oko 400.000 civila.

Dogovorom u Astani prošle godine, Istočna Guta je proglašena zonom deeskalacije sukoba. Uprkos tome, Assadov režim u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao je napade.

Kriza u toj regiji svakim danom je sve veća, a hiljade bolesnih ljudi čeka na evakuaciju. Veliki broj djece u Istočnoj Guti preminuo je zbog nemogućnosti pristupa dovoljnim količinama hrane i lijekova.