Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o borbi protiv terorizma

vijece sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je jednoglasno je usvojilo rezoluciju o borbi protiv terorizma, pozivajući na niz mjera za sprječavanje isporuke malog oružja, dronova i materijala za improvizirane eksplozivne naprave, javlja Xinhua.

Rezoluciju je sponzorirao Egipat, koji ovog mjeseca predsjedava Vijećem, a priredili su je uredi UN za kriminal i narkotike, borbu protiv terorizma te Komitet za borbu protiv terorizma i INTERPOL.

– Ponovo smo podsjetili da niti jedna država ne može biti imuna na ovu prijetnju, ali svi možemo biti dio napora da spriječimo kretanje terorista i njihovu opskrbu – rekao je Emmanuel Roux predstavnik INTERPOL-a.

On je rekao da se često oružje korišteno u konfliktima pronalazi na ulicama velikih gradova.

– Legalni proizvodi se pretvaraju u dijelove za improvizirane eksplozivne naprave, staro oružje se ponovo aktivira i njime trguje na crnom tržištu i dubokom internetu – rekao je Roux.

Upozorio je da teroristi dolaze do oružja koristeći svoje iskustvo s bojnog polja, široke kontakte i lanac organiziranog kriminala kojem su, uglavnom, pripadali. Također, dolaze i do opreme za proizvodnju i 3d printanje, dodao je. Nova rezolucija Vijeća sigurnosti, usvojena u utorak, traži od država da se pridruže instrumentima kojima se sprječava opskrba terorističkih grupa te jačaju kapaciteti za monitoring i embargo.