Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju s oštrijim sankcijama protiv S. Koreje

un vijece sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u srijedu je jednoglasno usvojilo rezoluciju koja drastično proširuje postojeće sankcije Sjevernoj Koreji, u reakciji na njenu nuklearnu probu od 6. januara, uvodeći mjeru koju su dogovorili Washington i Peking.

Američka ambasadorica u UN-u Samantha Power izjavila je da su nove sankcije Pyongyangu oštrije od svih ranijih kaznenih mjera i da imaju za cilj prekinuti finansiranje njenih programa nuklearnog i drugog zabranjenog naoružanja.

Na osnovu novih sankcija, sva roba koja ulazi i izlazi iz Sjeverne Koreje mora biti predmetom inspekcija, a sjevernokorejski trgovinski predstavnici u Siriji, Iranu i Vijetnamu su među 16 pojedinaca uvrštenih na crnu listu UN-a, skupa s 12 sjevernokorejskih entiteta.

Na osnovu ranijih sankcija, države mogu vršiti inspekciju sjevernokorejskih roba samo ako imaju razumnu osnovu za sumnju da one predstavljaju zabranjena dobra.

– Praktično svi resursi Sjeverne Koreje su usmjereni u nemilosrdnu i nesmotrenu nabavku oružja za masovno uništenje – poručila je Power Vijeću nakon glasanja, dodajući da inspekcije roba imaju “ogroman značaj”, prenosi Reuters.

Nakon skoro dva mjeseca bilateralnih pregovora koji su u jednom momentu uključivali američkog predsjednika Baracka Obamu i njegovog kineskog kolegu Xi Jingpinga, Kina je pristala da podrži neuobičajeno oštre mjere s namjerom da uvjeri svoju blisku saveznicu Sjevernu Koreju da odustane od svog programa atomskog oružja.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama od 2006. godine zbog svojih nuklearnih proba i lansiranja raketa.

Sankcije su usvojene kao reakcija na nedavnu nuklearnu probu i lansiranje rakete 7. februara za koji Washington i njegovi saveznici tvrde da je u njemu korištena zabranjena tehnologija balističkih projektila.

Pyongyang tvrdi da je to bilo miroljubivo lansiranje satelita.