Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Challenger 2"

Vijest koja stiže iz Londona mogla bi potpuno okrenuti tok rata u Ukrajini

tenk

Tokom okupacije Iraka kad nije izgubljen niti jedan tenk, samo su dva lakše oštećena

Vijest koja stiže iz Londona mogla bi potpuno promjeniti sliku rata u Ukrajini! Naime, Velika Britanija razmatra mogućnost isporuke tenkova “Challenger 2” Ukrajini! Kako javlja Sky News, potvrda odluke očekuje se za nekoliko sedmica, no činjenica da je ta informacija uopće stigla do medija znači da je vrlo vjerovatno odluka već donesena. Jedino sad britansko ministarstvo odbrane mora o tome službeno obavijestiti Kijev i druge prijestonice savezničkih država.

Ako se odluka potvrdi i provede, bit će to prva opipljiva pomoć ukrajinskoj vojsci da oformi ofanzivne mogućnosti koje će nadmašivati ruske sposobnosti odbrane. U današnjoj informaciji se spominje kontingent od samo 10 tenekova, no izvor iz britanskog ministarstva odbrane na koji se poziva Sky ustvrdio je da je to tek početak i da se nada da će takav potez Ujedinjenog Kraljevstva potaknuti i druge savezničke države da same krenu s isporukama tenkova.

Ono što je bitno jeste da u tenkovima Challenger 2 nema niti jednog njemačkog dijela, pa ovog put kancelar Olaf Scholz i njegovi Socijaldemokrati (SPD) neće moći spriječiti isporuku, kao što su svojevremno spriječili Madrid koji je htio Ukrajincima dati tenkove “Leopard 2”. Očekuje se da će službeni Berlin lobirati protiv isporuke “Challengera” bojeći se da će se naći pod još jačim pritiskom da dozvoli isporuku tenkova “Leoparda 2” koji su u vlasništvu drugih država.

NAJČITAMNIJE Scholz pod velikim pritiskom, 180 tenkova “Leopard 1” čeka izvoznu dozvolu za Ukrajinu

Prije dva dana Varšava je objavila da je spremna Ukrajini poslati svoje tenkove “Leopard 2” tempom kojim će dobivati američke Abramse i južnokorejske Black Panthere. Trenutno se u arsenalu poljske vojske nalazi 137 Leoparde 2A4 (u fazi modernizacije), 105 Leoparda 2A5 i pet moderniziranih Leoparda 2PL. No, da bi se isporuka obavila, potrebna je saglasnost Berlina. Od početka rata Poljska je Ukrajini isporučila više od 240 tenkova T-72 i PT-91 Twardy.

Šta je “Challenger 2”

Inače, tenk “Challenger 2” je moćno ofanzivno oružje opremljeno topom od 120 mm i snažnim oklopom. Filozofija otočkog poimanja tenka oduvijek je davala prednost oklopnoj zaštiti nad pokretljivosti. Stoga ne čudi da “Challenger 2” ima masu od 62.5 tona. Najveći dio mase otpada na višeslojni “Chobham”, oklop druge generacije koji je bio osnova za razvoj sendvič-oklopa na svim savremenim zapadnim tenkovima uključujući “Leclerc”, “Leopard 2” i “Abrams”.

Tačan sastav oklopa nije poznat, no britanska vojska tvrdi da uspješno štiti od svih protuoklopnih oružja, naročito od projektila s kumulativnom bojevom glavom. To je i dokazao tokom okupacije Iraka kad nije izgubljen niti jedan tenk, samo su dva lakše oštećena.

Druga odlična odlika “Challengera 2” je top od 120 mm. Doduše, nije tako dobar kao na “Leopardu 2”, ali je više nego sposoban uništavati sve ruske tenkove na udaljenosti većoj od dva kilometra. A to je u ukrajinskim uslovima više nego dovoljno.

Već sama odluka, ako se potvrdi, o isporuci prvih Challengera Ukrajini imat će ogromni uticaj na tamošnju javnost i borbeni moral.