Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berlin oklijeva

Scholz pod velikim pritiskom, 180 tenkova “Leopard 1” čeka izvoznu dozvolu za Ukrajinu

Olaf Scholz – Kay Nietfeld – DPA – PIXSELL

Na zatvorenoj sjednici koju je ovog vikenda u Seeonu nedaleko od Münchena organizirao bavarski CSU za isporuku borbenih tenkova Ukrajini založila se i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola

Njemačka je prošle sedmice potvrdila da će Ukrajini isporučiti oko 40 pješadijskih borbenih vozila Marder prije kraja marta, no odluka Francuske da pošalje laka oklopna borbena vozila AMX-10 RC u Ukrajinu, potaknula je ponovne pozive unutar koalicije njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje modernija borbena vozila kao pomoć Kijevu.

“Njemačka ne može isključiti isporuku tenkova Leopard Ukrajini u budućnosti”, rekao je njemački ministar privrede Robert Habeck.

Ukrajina mjesecima traži od zapadnih saveznika da joj se isporuče i teški borbeni tenkovi. No, Berlin oklijeva i u više navrata se pravdao time da ne želi provocirati Rusiju koja bi to mogla shvatiti kao aktivan doprinos Njemačke ratu. Međutim, prošlosedmična odluka njemačke ministrice odbrane Christine Lambrecht (SPD) da Ukrajini pošalje 40 borbenih vozila tipa Marder promijenila je situaciju.

Pod pritiskom je prije svih kancelar Olaf Scholz (SPD). Isporuke Leoparda sada od njega traže i koalicijski partneri, stranka Zeleni i liberali (FDP), ali i opozicioni demokršćani (CDU/CSU), a sve glasniji su i predstavnici Evropske unije, piše Deutsche Welle.

“Ahilova peta Evrope”

Na zatvorenoj sjednici koju je ovog vikenda u Seeonu nedaleko od Münchena organizirao bavarski CSU za isporuku borbenih tenkova Ukrajini založila se i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola. Rusija, kako je rekla, želi da Evropa okrene glavu od Ukrajine. To ne bi trebalo dozvoliti. Važno je da Evropa nastavi podržavati Ukrajince – politički, humanitarno i vojno, naglasila je Metsola.

Istovremeno, šef pokrajinske grupe CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt oštro je napao kancelara Scholza optuživši ga za slabo vodstvo.

“Slaba savezna vlada je Ahilova peta Evrope”, rekao je političar CSU-a.

Oglasio se i bivši oficir Bundeswehra, a danas političar CDU-a, Roderich Kiesewetter. On je za radio Deutschlandfunk ocijenio da bi isporuke Mardera mogle jasno staviti do znanja da će, ako Rusija ne popusti u vezi s pregovorima, “sljedeći korak biti obuka za korištenje borbenih tenkova, a zatim i njihova isporuka”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je krajem prošle sedmice da je Moskva spremna pregovarati, ali samo ako Ukrajina prihvati prethodna ruska osvajanja.

“Ukrajincima ističe vrijeme”

Marcus Faber, parlamentarni zastupnik liberala zadužen za pitanja odbrane, ranije je za list Rheinische Post istaknuo da 180 tenkova starijeg tipa Leopard 1 čeka izvoznu dozvolu iz Berlina kako bi mogli biti isporučeni u Ukrajinu.

“Ukrajincima ističe vrijeme”, upozorio je Faber.

“Evropski partneri čekaju da Njemačka bude spremna poslati neke od svojih borbenih tenkova Leopard. Obuka za ukrajinske vojnike trebala je početi još tokom jeseni”, izjavila je Faberova stranačka kolegica Marie-Agnes Strack-Zimmermann, predsjednica Odbora za odbranu Bundestaga, za list Neue Osnabrücker Zeitung. .

I parlamentarni zastupnik Zelenih Anton Hofreiter više puta je zahtijevao isporuku.

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj Aleksij Makejev nedavno je izrazio uvjerenje da bi, pored Mardera, Ukrajini mogli biti isporučeni i borbeni tenkovi zapadnog tipa.

“Optimist sam. Poslije skoro godinu dana od početka ove velike ruske invazije, mnogi u Njemačkoj konačno su shvatili da se u ovom ratu radi o postojanju Ukrajine i o miru širom Evrope”, rekao je Makejev za sedmičnjak Wirtschaftswoche.

SPD protiv isporuke

Lars Klingbeil, predsjednik SPD-a, stranke njemačkog kancelara, odbacio je, međutim, mogućnost da se Ukrajini, odmah poslije Mardera isporuče i Leopardi.

“Nijedna zemlja ne isporučuje teške borbene tenkove kao što su Leopard 1 ili 2”, rekao je Klingbeil.

Ruski predsjednik Vladimir Putin postupa izuzetno brutalno u Ukrajini i već dugo zapadne zemlje poput Njemačke opisuje kao strane u ratu, ukazao je Klingbeil. U tom smislu tačno je, kaže, da “Amerikanci, Francuzi, ali i mi kao njemačka vlada, stalno razmatramo možemo li sada biti uključeni u taj rat”.

U intervjuu za televiziju n-tv Klingbeil ipak nije isključio mogućnost da tenkovi Leopard budu nekad kasnije isporučeni.

No, mišljenje većine političara ne dijeli i većina građana Njemačke. Prema istraživanju agencije INSA, provedenog za sedmično izdanje lista Bild, 49 posto građana smatra da je planirana isporuka Mardera pogrešna, dok 40 posto podržava tu odluku.

Na pitanje treba li Njemačka isporučiti i teške borbene tenkove Ukrajini, 50 posto ispitanika odgovorilo je “ne”, dok je 38 posto bilo “za”.