Jens Spahn

Više od 10 miliona Nijemaca primilo barem jednu dozu vakcine

Davanje prednosti određenim demografskim grupa u redu za cjepivo trebalo bi početi padati u drugi plan kako se povećava broj dostupnih doza, saopćila je u subotu Udruga njemačkih liječnika opće prakse

Prema njemačkom ministru zdravstva, više od 12 posto stanovnika Njemačke primilo je najmanje jednu od dvije doze vakcine protiv covida-19, što znači više od 10 miliona stanovnika, napisao je na Twitteru Jens Spahn.

On je dodao da je 4.3 miliona ljudi već primilo drugu dozu cjepiva.

Prema Institutu Roberta Kocha (RKI) za kontrolu bolesti i ministarstvu zdravstva, samo u petak ubrizgano je oko 217.000 doza.

Spahn navodi da je do sada primijenjeno gotovo 10.7 miliona doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, 700.000 doza Moderne i 2.9 miliona doza AstraZenece.

Davanje prednosti određenim demografskim grupa u redu za cjepivo trebalo bi početi padati u drugi plan kako se povećava broj dostupnih doza, saopćila je u subotu Udruga njemačkih liječnika opće prakse.

“Davanje prednosti bila je, i jest, dobra smjernica liječnicima dok je cjepivo još dostupno u malim količinama”, rekao je Ulrich Weigeldt iz udruge za list Rheinische Post u subotu.

“Međutim, uskoro više nećemo morati toliko gledati brojke, nego sve više zdravlje ljudi”, rekao je Weigeldt.

Ako količina dostupnih doza premaši određeni nivo, prioritet mora biti “da svi koji mogu i žele što brže dobiju cjepivo”.

Zdravstvene vlasti u Njemačkoj izvijestili su o 18.129 novih slučajeva zaraze u samo jednom danu.

Također, u jednom danu od koronavirusa je umrlo 120 ljudi.

Broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika, sedmodnevna stopa incidencije, u subotu ujutro bio je 131.4 širom zemlje, nešto niži od 134 od prethodnog dana.