Više od 100 terorista ISIL-a ubijeno u zračnim napadima u Iraku

Irak_Mosul_ofanziva (1)
Ilustracija

Stotinu militanata tzv. Islamske države ubijeno je u utorak u zračnim napadima koje su izveli irački avioni na položaje ISIL-a u iračkoj zapadnoj pokrajini Anbar, saopćila je iračka vojska, izvještava Xinhua.

Prema izvještajima obavještajnih agencija, borbeni avioni su izveli 11 zračnih napada na skrovišta ISIL-a u gradu Aana pod kontrolom ISIL-a, pri čemu je ubijeno 47 militanata, saopćilo je iračko zajedničko operativno zapovjedništvo (JOC).

Aana se nalazi 180 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, glavnog iračkog grada. Borbeni avioni također su izveli četiri zračna napada na položaje ISIL-a u gradu al-Qaim 330 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, pri čemu su ubijena 53 militanta ISIL-a, navodi se u saopćenju.

Mete zračnih napada su bile lokacije za proizvodnju automobila bombi i skloništa bombaša samoubica, precizirano je u saopćenju.

Krajem aprila, JOC je saopćio da su irački borbeni avioni F-16 i Sukhoi napali skrovišta ISIL-a unutar i u blizini grada al-Qaim, ubivši pritom 46 militanata ISIL-a.

Napadi iračkih snaga sigurnosti, koje podržava međunarodna koalicija koja se bori protiv ISIL-a, dešavaju se u trenutku kada se provodi velika ofanziva da se militanti ISIL-a istjeraju iz njihovog glavnog uporišta u zapadnom Mosulu na sjeveru Iraka.