Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željko Janković

Više od 140 spasilaca iz BiH u Turskoj: “Ako spasimo jedan život, to bi nam značilo mnogo”

jankovic (1)

Janković ističe kako je bitno naći preživjele: “Makar bili tu sto dana, ako spasimo jedan život, to bi nam značilo mnogo”

Više od 140 spasilaca iz Bosne i Hercegovine je trenutno u Turskoj, kako bi pomogli stanovništvu, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Sve aktivnosti koje provode naši timovi koordinišu turske spasilačke službe.

Jedna od ekipa bh. spasilaca je u Kahramanmarašu. Željko Janković, bivši specijalac i glavni inspektor za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite RS-a, za Dnevnik 2  Federalne TV je kazao kako je u tom gradu 30-ak članova tima, te kako su danas pokušavali otkriti preživjele, u čemu im pomaže i službeni pas: “Tražeći njih, našli smo jednu porodicu, na jednome mjestu pet stradalih, i jednu stradalu baku”.

Janković je dodao kako njihov službeni pas dobor radi posao i da pokazuje gdje ima nekoga: “Da li je taj neko živ ili mrtav – ne znamo”.

“Kahramanmaraš je dobro stradao. Mala je vjerovatnoća da ima puno preživjelih. Ovdje je ploča na ploči. Ovdje su srušene čitave zgrade. Potkrovlje zgrade od sedam spratova je na dva metra od zemlje”, govori Janković.

On je istakao kako rade sa turskim AFAD-om, a da sarađuju i sa građanima: “Ja nikad ništa strašnije nisam vidio. Narod to podnosi hrabro, stoički. Okupljeni su oko tih objekata, slušaju kad im se kaže da se udalje. Porodice stradalih čekaju mirno”.

Janković ističe kako je bitno naći preživjele: “Makar bili tu sto dana, ako spasimo jedan život, to bi nam značilo mnogo”.

Nade uvijek ima, poručuje Janković – jer kad prilaze, oni traže preživjele, a ne mrtve.