u konkurenciji glavnih gradova

Zrak u Sarajevu je jutros najzagađeniji u svijetu

zagadjen zrak – smog – fena (1)

Koncentracija štetnih PM2.5 čestica u Sarajevu jutros iznosi 146 mikrograma po metru kubnom što je 29,2 puta više u odnosu na uobičajene parametre vrijednosti kvalitete zraka prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji

Zrak u Sarajevu jutros je najzagađeniji u svijetu, navodi se u podacima AirVisuala, koji mjeri zagaenost zraka u glavnim gradovima. Indeks (ne)kvalitete zraka iznosi 198.

Na neslavnoj listi iza Sarajeva su Dhaka (Bangladeš), Mumbai i Kolkata (Indija), Shenyang (Kina), Skoplje, Incheon (Južna Koreja), Zagreb, Milano…

Koncentracija štetnih PM2.5 čestica u Sarajevu jutros iznosi 146 mikrograma po metru kubnom što je 29,2 puta više u odnosu na uobičajene parametre vrijednosti kvalitete zraka prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Građanima se savjetuje da izbjegavaju duži boravak na otvorenom.

Nakon nekoliko sunčanih i hladnih dana, jutros je smog okovao glavni grad Bosne i Hercegovine uz temperaturu zraka 0 stepeni celzija.

Narednih dana se očekuje sunčano vrijeme uz više temperature u odnosu na sedmicu koja će biti iza nas. Dakle, neće biti “debelih” minusa, a od četvrtka će živa na termometru tokom dana prelaziti i 10 stepeni celzija.