Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 50 službenika State Departmenta želi udare na Assada

bashar-al-assad

Službenici State Departmenta, njih 51, potpisali su interni dopis u kojem pozivaju Sjedinjene Američke Države na vojnu akciju protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kako bi pokušali da svrgnu njegov režim.

Sadržaj internog dopisa pročitan je na jednoj američkoj kablovskoj televiziji.

„Neuspjeh da se zaustavi flagrantna zloupotreba Asaada samo je učvrstila ideološku privlačnost za grupe poput ISIS-a, uprkos tome što i oni već duže imaju taktički zastoj na bojnom polju. Moralni razlozi preduzimanje koraka ka okončanju smrti i stradanja u Siriji, pet godina od početka brutalnog rata, su evidentni i neupitni. Status quo u Siriji i dalje će predstavljati sve teže, ako ne i katastrofalne, humanitarne, diplomatske i izazove vezane za terorizam“, prenose američki mediji navode kablovske televizije.

Američki predsjednik Barack Obama suzdržao se od poduzimanja vojne akcije zbog zabrinutosti da bi to moglo izazvati sukob sa Rusijom i dovesti do još veće nestabilnosti u ratom razorenoj Siriji.

Assad je s druge strane ohrabren pomoću svojih saveznika, Rusije koja izvodi vazdušne napade, te iranskim snagama i pripadnicima Hezbollaha, koji se na terenu bore zajedno sa vojskom sirijskog režima.