Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 600 migranata spašenih u dva brodoloma dovezeno na Siciliju

Migranti

Grupa od 250 migranata koji su spašeni nakon brodoloma u blizini grčkog otoka Kreta kasno sinoć su dovezeni u luku Augusta u italijanskoj Siciliji, javlja Anadolu Agency (AA).

Brodica sa migrantima prije dva dana potonula je u Sredozemnom moru oko 70 milja od obale grčkog otoka Kreta, a dogovorom grčkih i italijanskih obalskih straža, spašeni migranti su kasno sinoć prevezeni na Siciliju. Na spasilačkom brodu “Clipper“ u luku Augusta dovezeno je 250 spašenih migranata i tijelo jednog utopljenog migranta.

Spasilačke ekipe i dalje pretražuju područje brodoloma, a italijansko tužilaštvo u Siracusi započelo je istragu o brodolomu kako bi se utvrdilo da li se radilo o brodici krijumčara ljudima.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je da se na potonuloj brodici dugoj 25 metara nalazilo preko 700 osoba, što je mnogo iznad kapaciteta te vrste plovila. Upravo to se navodi kao mogući uzrok brodoloma u kojem je, prema pisanju italijanskih medija, nestao veći broj migranata.

Uporedo s tim, u italijansku luku Vibo Valentia spasilačkim brodom je dovezeno 360 migranata koje su ekipa italijanske mornarice spasile jučer u Sredozemnom moru. Migranti porijeklom iz Sudana, Somalije, Egipta i Eritreje su ka Italiji zaplovili iz egipatske Aleksandrije.