Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 700 migranata utopilo se u Sredozemnom moru?

izbjeglice mediteran

Nadležni zvaničnici Ujedinjenih nacija saopćili su da se strahuje da je više od 700 migranata smrtno stradalo u tri brodoloma u Sredozemnom moru u proteklih nekoliko dana koji su se desili pri pokušaju migranata da neuvjetnim plovilima krijumčara dođu na tlo Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnovogornica UNHCR-a Carlotta Sami je za Associated Press izjavila da se pretpostavlja da je oko 100 migranata nestalo nakon što se u srijedu u Sredozemnom moru prevrnuo krijumčarski brod. Italijanska mornarica je snimila zastrašujući brodolom, a potom i pritekla upomoć migrantima koji su skočili sa broda prije njegovog potonuća.

Sami je dodala da se u četvrtak ujutro desila još strašnija nesreća kada se prevrnuo drugi krijumčarski brod sa kojeg je nestalo oko 550 migranata i izbjeglica. Brod je dan ranije ispovio iz libijske luke Sabratha.

Očevici tog brodoloma tvrde da brod koji je prevozio oko 670 osoba nije imao motor, već da se do prevrtanja kretao uz pomoć drugog krijumčarskog broda koji ga je vukao. Nakon prevrtanja, 25 osoba je uspjelo doplivati do prvog broda, a spasilačke ekipe su spasile još 79 osoba. Do sada je iz mora izvučeno i 15 beživotnih tijela stradalnika.

Italijanska policija privela je 28-godišnjeg Sudanca koji je bio među spašenima, a kojeg su drugi preživjeli identificirali kao kapetana potonulog broda.

Treći brodolom u Sredozemnom moru desio se u petak, a glasnogovornica UNHCR-a Sami je kazala da je i tom prilikom nestao veliki broj migranata.

“Spašeno je 135 osoba, a iz mora izvučena i beživotna tijela 45 utopljenih. Preživjeli tvrde da je veliki broj migranata nestao sa potonulim brodom”, kazala je Sami.

Spašeni migranti su prebačeni u italijanske like Taranto i Pozzallo, gdje ekipe UNHCR-a i policije pokušavaju da saznaju više o brodolomima u kojima je stradao veliki broj migranata, ali različiti izvori i dalje daju različite brojke.

Spasilačke ekipe su prošle sedmice u Sredozemnom moru spasile više od 4.000 migranata koji su dolaskom toplijeg vremena ponovo intenzivirali kretanje rutama preko Mediterana ka Evropi.