Blokirali autoput

Više od 750 klimatskih aktivista privedeno tokom protesta u Hagu

hapsenje klimatski aktivisti hag ss

Demonstranti su nosili transparente i natpise sa natpisima poput “Zalažemo se za pravo na protest”, “Učinite nešto bolje sa svim tim novcem” i “Uhapsite prave klimatske prevarante”

Tokom protesta u Hagu privedeno je 768 demonstranta koji su tražili od nizozemske Vlade da obustavi izdvajanja za eksploataciju minerala, saopćila je u nedjelju policija.

Stotine klimatskih aktivista blokiralo je u subotu autoput u oba smjera, protestujući protiv državnog izdvajanja za fosilna goriva kao što su nafta i gas.

Demonstranti su nosili transparente i natpise sa natpisima poput “Zalažemo se za pravo na protest”, “Učinite nešto bolje sa svim tim novcem” i “Uhapsite prave klimatske prevarante”.

Aktivisti koji nisu ispunili zahtjeve policije da odu su uhapšeni.

Proteste je organizovao ekološki pokret “Pobuna protiv izumiranja”(Extinction Rebellion) koji je u nedjelju saopćio da je već 725 aktivista oslobođeno, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako kažu, sljedeća demonstracija na autoputu A12 se već planira.

Datum ove akcije će klimatski ekološki pokret objaviti naknadno.Međutim, nisu svi koji su učestvovali u subotnjoj klimatskoj akciji na Utrechtsebaanu (A12) u blizini Haga dobili prostor prikladan za demonstracije, saopćeno je u nedjelju iz Amnesty Internationala.

Ovo su preliminarni nalazi organizacije koja je u subotu prisustvovala akciji kako bi pratila njen napredak.

Kao primjer, organizacija je navela nekoliko novinara koje je policija uhvatila i odvela u policijsku stanicu.

– Vidimo da se brojne stvari mogu poboljšati. Na primjer, dugo je bilo nejasno na osnovu čega su ljudi uhapšeni i pritvarani. To je izazvalo veliku zabrinutost. Komunikacija o tome mogla bi biti bolja – naved Amnesty.