Globus

Najnovije istraživanje

Više od polovice građana za članstvo Srbije u Evropskoj uniji

26/07/2021
Foto: PIXSELL (Ilustracija)

Prema toj anketi trećina građana je protiv ulaska Srbije u EU, a računajući samo one koji bi izrazili mišljenje za ulazak u EU bi glasalo 62 posto građana, dok bi 38 posto bilo protiv

Više od polovice građana podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji i vide Uniju kao vodećeg donatora, trgovinskog i investicijskog partnera, pokazuje najnovije istraživanje.

Prema toj anketi trećina građana je protiv ulaska Srbije u EU, a računajući samo one koji bi izrazili mišljenje za ulazak u EU bi glasalo 62 posto građana, dok bi 38 posto bilo protiv.

Mladi između 18 i 29 godina čine najveći proevropski dio stanovništva s više od dvije trećine koji su za članstvo Srbije u EU, prenosi Tanjug.

Građani Srbije dominantno vide EU u pozitivnom svijetlu i povezuju je s mogućnostima i napretkom, boljim ekonomskim standardom, mogućnošću slobodnog putovanja, poštovanjem ljudskih prava itd.

Po istraživanju više od polovice građana podržava i dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a istovremeno građani vjeruju da je proces normalizacije najvažniji uvjet za Srbiju da bi se pridružila EU.

Istraživanje je provedeno u lipnju 2021. na uzorku od 1211 ljudi iz 40 gradova i općina, koristeći CAPI metodu (CAPI – kompjuterski podržano anketiranje licem u lice).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.