Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada SAD optužila Fiat Chrysler za prevaru

Fiat Chrysler

Američka vlada optužila je Fiat Chrysler da nije prijavio softver ugrađen u neka od svojih dizel vozila koji im omogućava da emituju više zagađujućih izduvnih gasova nego što je dopušteno američkim zakonom.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) saopštila je danas da je izdala “upozorenje o prekršaju” za 104.000 vozila svi sa 3-litarskim dizel motorima, proizvedeni od 2014. godine.

“Neprijavljivanje softvera koji utiče na emisiju izduvnih gasova u motoru vozila je ozbiljno kršenje zakona, koje može dovesti do štetnog zagađenja vazduha koji udišemo”, rekla je pomoćnica administratora za poštovanje propisa EPA-e.

Fiat Chrysler je odmah saopštenjem negirao da je učinio išta loše i da svi sistemi vozila za kontrolu izduvnih gasova “odgovaraju primjenjivim propisima.”

EPA je saopštila da će nastaviti da istražuje “prirodu i uticaj” osam softverskih funkcija otkrivenih tokom testiranja. Još nije utvrđeno da je taj softver namijenjen prevari pri testiranju izduvnih gasova.

Nakon objavljivanja ove vijesti dionice Fiat Chryslera pale su za više od 16%, na 9,29 dolara.

Juče je objavljeno da će njemački proizvođač automobila Volkswagen, u okviru kolektivne tužbe i krivičnog postupka koji je američka vlada pokrenula protiv kompanije zbog lažiranja vrijednosti izduvnih gasova, morati da plati više od četiri milijarde dolara.