Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK usvojila Prijedlog Zakona o državnoj službi TK

bego_gutic_vlada_tk

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu, koji će biti upućen u zakonodavnu proceduru Skupštini tog kantona.

Ministrica pravosuđa i uprave TK Ivana Kulić istaknula je na konferenciji za medije nakon sjednice da je u odnosu na ranije utvrđen nacrt tog zakona, u prijedlogu predviđeno da se na konkursu pri odabiru državnih službenika i namještenika izabere prvi sa liste uspješnih kandidata, a regulisan je i položaj savjetnika.

– U prijedlogu zakona, kao i ranije u nacrtu nabrojana su radna mjesta državnih službenika, s tim što sada nema rukovodećih, već su svi u jednoj kategoriji zaposlenika, što omogućava njihov lakši premještaj koji može biti dobrovoljan ili nametnut kao odredba disciplinskih mjera – pojasnila je Kulić.

Rukovodioci samostalnih uprava i samostalnih upravnih organizacija po ovom zakonskom rješenju više nisu državni službenici, a bit će birani na mandat od pet godina na osnovu javnog konkursa.

Kulić navodi da je prijedlogom zakona predviđeno i više djela koja predstavljaju povredu radne dužnosti, prošireni su slučajevi kada rukovodilac državne službe može suspendovati državnog službenika po osnovu krivičnog postupka.

Predviđeno je da državni službenik i namještenik koji je pod suspenzijom prima polovinu osnovne plaće, a po dosadašnjem federalnom zakonu predviđeno je da prima puni iznos plaće.