Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obradović: Za deminiranje potrebna veća podrška države

sasa obradovic234

Po realnim pokazateljima, na osnovu isplaniranih sredstava od domaćih i međunarodnih donatora, teritorija Bosne i Hercegovine najvjerovatnije će bit očišćena od mina do 2025. godine – kazao je danas vršilac dužnosti direktora BHMAC-a Saša Obradović, istakavši da je za izvršenje tog cilja potrebna mnogo veća finansijska podrška s državnog nivoa.

To je izjavio novinarima u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o minskoj opasnosti. U okviru ovog događaja održane su i pokazne vježbe organizacija uključenih u protivminske akcije na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH, koje su okupile veliki broj zainteresiranih građana.

Obradović je, obraćajući se novinarima, izrazio nadu da će uvođenjem novih metoda kao što je land-release (vraćanje površine) i promjenom standardnih operativnih procedura, ubrzati proces deminiranja u BiH.

Nedostatak finansija za ove aktivnosti označio je kao najveći problem te naveo da je strategijom planirano izdvajanje 80 miliona KM godišnje, a da BiH prikupi oko 20-25 miliona KM iz domaćih sredstava i oko 20 miliona KM donatorskih sredstava, što je tek polovina planiranog iznosa.

– U zaostatku smo četiri godine i stalno ističemo da BiH treba da se aktivnije uključi u izdvajanje sredstava za deminiranje – naglasio je.

Po podacima BHMAC-a, navodi Obradović, veličina kompletne površine za koju se sumnja da je pokrivena minama iznosi 1.090 km2, u BHMAC-u imaju 60 posto tačnih zapisnika, dok je ostalo pod kontrolom i zna se za većinu područja koja su minirana.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak upozorio je da je zbog poplava iz 2014. godine bilo mnogo pomjeranja minsko-eksplozivnih sredstava te da su ih nalazili na mjestima gdje nisu trebala biti.

Međutim, kaže, BHMAC je uspio označiti ta nova minska polja, gdje je većina dosad uspješno i uklonjena, a jedan dio će biti uklonjen u narednom periodu.

Naglasio je da je u strategiji bilo definirano da će državni nivo finansirati deminiranje, ali da to nije bio slučaj do unazad dvije godine.

– Tek je ovaj saziv Vijeća ministara u Ministarstvu civilnih poslova obezbijedio simbolični iznos od 100.000 godišnje KM za deminiranje – istakao je Solak.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) u BiH Sezin Sinanoglu navela je da je više od dva posto teritorije BiH pokriveno minama, dok više od 500.000 ljudi živi u neposrednoj blizini mina.

– Tokom prošle godine bilo je 12 žrtava mina u BiH, od čega je šest bilo sa smrtnim ishodom – podsjetila je, istakavši da 20 godina nakon rata to ne bi smjelo biti tako.

Istakla je da BiH mora biti očišćena od mina jer one osakaćuju i ubijaju, utiču na ekonomski rast i razvoj te mogućnost bavljenja poljoprivredom, turizmom i drugim aktivnostima.

– Danas želimo da svaka žena, muškarac ili dijete nauče o problemu mina i na koji način mogu zaštititi sebe i svoju porodicu – istakla je i pozvala predstavnike vlasti u BiH da čišćenje teritorije od mina stave u vrh prioriteta.

Kako je rekla, uz jaku političku volju i finansijska sredstva, posebno od međunarodnih donatora, nema razloga zašto se ne bi ostvario cilj, a to je BiH slobodna od mina.

– UN je spreman da sarađuje sa svim organima vlasti na ostvarenju ovog cilja – poručila je Sinanoglu.

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite za deminiranje Dragan Kos naveo je podatke po kojima je u Republici Srpskoj još 249 km2 pokriveno minama, istakavši da je potreban veći broj mlađih deminera i tehničkih sredstava, za koje se obično obraćaju donatorima.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o minskoj opasnosti organizirali su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Komisija za deminiranje BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH, uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).