Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladimir Putin doputovao u posjetu Sloveniji

Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin s jednosatnim zakašnjenjem doputovao je u subotu u posjetu Sloveniji. Formalni povod posjeta je obilježavanje 100. obljetnice smrti ruskih ratnih zarobljenika na planini Vršič kod Kranjske Gore, gdje ih je u marta 1916. zasula jaka snježna lavina.

Putina su na ljubljanskom aerodromu Brnik dočekali visoki članovi ruskoe ambasade te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol, prenose mediji.

Odmah nakon dolaska Putin se u koloni službenih vozila uputio autocestom prema Vršiču, gdje će uz odavanje počasti žrtvama I svjetskog rata zajedno sa Pahorom održati kraći govor. Komemoraciji kod tzv. ruske kapelice, drvene crkvice koja je podignuta u spomen poginulih ruskih vojnih zarobljenika, a posvećena je Svetom Vladimiru, prisustvovat će, uz stroge mjere sigurnosti, više od 2.500 ljudi s pozivnicama, među njima i slovenski političari i privrednici koji su orijentirani na poslove u Ruskoj Federaciji.

Odmah nakon komemoracije, vozila s Putinom i Pahorom vraćaju se prema Ljubljani, gdje će u popodnevnim satima na središnjem groblju Žale Putin i Pahor prisustvovati komemoraciji u spomen na ruske i sovjetske vojnike pale u Sloveniji u dva svjetska rata. Nedavno postavljenu kolonadu od mramornih stupova, s imenima svih palih, financirala je Ruska Federacija.

Pahor i Putin predvečer će razgovarati na Brdu kod Kranja, prije svečane večere koju slovenski predsjednik priređuje za visokog ruskog gosta. Putin i Pahor sastat će se nakon toga i s brojim akreditiranim novinarima koji prate posjetu.

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.