Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladimir Putin najavio napade na Islamsku državu: Iz zraka da, sa kopna ne

putin isis

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva ne odbacuje eventualnu mogućnost uključivanja u zračne operacije protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji, ali da ni u kom slučaju ne dolaze u obzir kopnene intervencije u tom pravcu.

Putin je po okončanju službene posjete New Yorku kazao da Rusija razmatra sve opcije pokretanja zračnih operacija protiv ISIS-a u Siriji, ali da će u tom slučaju biti poštovane međunarodne pravne i druge norme.

“Razmatramo na koji način da podržimo sirijsku vojsku u borbi protiv terorista. Taj proces treba voditi paralelno sa političkim procesima prevazilaženja krize. Međutim, ni u kom slučaju nije prihvatljivo da ruski vojnici učestvuju u kopnenim dejstvima“, kazao je Putin.

Komentirajući aktuelnu bilateralu na relaciji Moskva – Washington, Putin je kazao da su odnosi SAD-a i Rusija na veoma niskom nivou, ali da to nije plod ruske politike, već druge strane. Dodao je da je to loše po globalnu političku scenu i da je Moskva spremna na intenziviranje saradnje

Na upit novinara da komentira izjave američkog i francuskog predsjednika Baracka Obame i Francoisa Hollande da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne može biti dio političke tranzicije, Putin je kazao da to nije na njima da odlučuju, već da je to odluka sirijskog naroda.

“Cijenim američke i francuske kolege, ali koliko znam oni nisu državljani Sirije. Tako ne bi trebali donositi odluku o sudbini sirijskih zvaničnika, već je to odluka Sirijaca“, kazao je Putin.

Putin je potvrdio informaciju da je u Bagdadu otvoren Koordinacijski centar za borbu protiv ISIS-a i da je taj centar otvorena za sve koji žele saradnju.

“Taj centar ima za cilj da prikuplja informacije i koordinira borbu protiv ISIS-a i drugih terorističkih grupa u regiji. Ovdje nije cilj da se jednom komandom vodi borba protiv terorizma, već da bude mehanizam koordinacije“, kazao je ruski predsjednik.

Osvrnuvši se na antiterorističke operacije koje koalicija sa SAD-om na čeli provodi u Siriji, Putin je kazao da su ruski obavještajci došli do podatka da je koalicija tokom jednog dana izvela 43 zračna napada na ISIS u Siriji, ali da nema nikakvih podataka o rezultatima tih napada.

“Niko ne zna rezultate operacija. Ukoliko se postave jasni ciljevi, onda je koordinacija neophodna, a to i jeste cilj centra u Bagdadu“, pojasnio je Putin.

Komentirajući aktuelnu bilateralu na relaciji Moskva – Washington, Putin je kazao da su odnosi SAD-a i Rusija na veoma niskom nivou, ali da to nije plod ruske politike, već druge strane. Dodao je da je to loše po globalnu političku scenu i da je Moskva spremna na intenziviranje saradnje.

Putin je sinoćnji susret sa Obamom ocijenio konstruktivnim i dodao da su razmijenili jasne stavove o pitanjima Sirije i Ukrajine.

“U većini stvari se slažemo, ali ima i razlika u našim pogledima na brojna pitanja. Trenutno radimo na ovim drugim“, zaključio je Putin.