Globus

Južna Koreja

Vladini uposlenici bit će kažnjeni ako se zaraze koronavirusom

24/11/2020
Ilustracija

Njegovo upozorenje uslijedilo je dok se dnevni broj slučajeva COVID-19 nastavlja povećavati u zemlji

Vladini uposlenici u Južnoj Koreji suočit će se s disciplinskim postupkom ako se zaraze koronavirusom ne poštujući mjere i sigurnosna pravila, upozorio je u utorak premijer te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U situacijama kada se uposlenici javnih službi zaraze koronavirusom, nepridržavanjem antivirusnih mjera, tražit ćemo disciplinske mjere”, rekao je premijer Chung Sye-kyun na sastanku vlade.

Njegovo upozorenje uslijedilo je dok se dnevni broj slučajeva COVID-19 nastavlja povećavati u zemlji, dostigavši u utorak 349, uključujući 320 lokalnih infekcija, čime je ukupni broj zaraženih povećan na 31.353.

U toj zemlji dosad je registrovano 510 smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom, prema čemu stopa smrtnosti iznosi 1,63 posto.

Kako navode lokalni mediji, treći val novog koronavirusa pogodio je u petak Seul, glavni grad Južne Koreje i okolna područja.

“Vjerujemo da je treći talas virusnih infekcija u širem području Seula u toku nakon što je takva situaciju zabilježena u februaru i augustu”, naveo je Yoon Tae-ho, viši zdravstveni zvaničnik.

Tokom protekla 24 sata, zemlja je prijavila 363 nova slučaja, od kojih je 218 zabilježeno u većim mjestima, u kojima živi polovina od 51 miliona stanovništva.

Nakon porasta broja novozaraženih, zdravstvene vlasti pozvale su ljude da se suzdrže od okupljanja i aktivnosti na otvorenom.

Lokalne vlasti također su odlučile da od ponedjeljka pooštre mjere na širem području Seula i južnom gradu Gwangju.

Zvaničnici su također tražili strožije mjere uoči državnog ispita koji će polagati oko pola miliona srednjoškolaca i drugih učenika početkom decembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.