Globus

hrvatska

Vlasnica kafića uhapšena u pidžami, tvrdi da nije kršila mjere

24/02/2021
FOTO: Ilustracija

Tvrdi da su joj policajci prijetili socijalnom službom jer nije htjela otključati lokal

Marijana Trogrlić, vlasnica kafića u mjestu Studenci kod Imotskog u Hrvatskoj, 5. februara uhapšena je u svojoj kući nakon što policajcima nije željela otvoriti svoj kafić za koji su oni tvrdili da radi. Incident je prepričala za Nacional i tvrdi da joj ni danas cijeli slučaj nije pojašnjen.

Policija joj je, tvrdi, kazala da imaju dojavu da je kafić otvoren, no Trogrlić ih nije htjela pustiti bez naloga unutra nakon čega su je uhapsili. Problem je nastao, kako je kazala, nakon što je njen suprug Nikola pozvao susjede da te večeri dođu kod njega u zatvoreni kafić i pogledaju utakmicu koju je prenosila samo televizija čiju su pretplatu imali u kafiću.

U prostoru je, kazala je, bilo šest odraslih osoba i troje maloljetne djece te je dodala da uopće nije znala za to kad je policija stigla.

– Kafić je zatvoren, zaključan, ne služi mušterije, mi ne radimo. Ali, prostor kafića ponekad koristimo. Na primjer, ja pijem tursku kafu, ali suprug pije espresso. Uđe u lokal i spremi sebi espresso. Kad hoće pivo, ne ide u dućan, nego uzme iz kafića. Ponekad ručamo za stolom u lokalu, to je dio naše kuće. Ali objekt ne radi – pojasnila je Trogrlić.

Kad je stigla u postaju granične policije Imotski, tvrdi da su joj prijetili socijalnom službom jer nije htjela otključati lokal. Na pitanje hoće li je pustiti, rekli su da će noć morati provesti u stanici te da ima pravo na jedan telefonski poziv.

Tek idući dan je saznala da je njen suprug Nikola policajcima otvorio vrata kafića Aquarius. U kafiću je bilo njih devet. Policijski službenici su ušli i sastavili zapisnik.

– U zapisniku piše da su u prostoru kafića zatekli devet osoba što nije kršenje mjera jer je dozvoljeno okupljanje do deset osoba kao i da gosti nisu posluženi pićem – kazao je turistički inspektor Ivica Rebić u zapisniku od 8. februara ove godine. Kao državni inspektor, Rebić je u svom nalazu citirao policijski zapisnik.

Trogrlić je, tvrdi, noć provela u pidžami u kojoj je uhapšena, u podrumskoj ćeliji koju je opisala kao prljavu prostoriju s osušenom mokraćom, tragovima krvi na zidovima u kojoj nije bilo ni kreveta, svjetla ni grijanja.

Izveli su je drugo jutro oko 9 sati. Obavila je razgovor s krim policijom, odnosno krim inspektorom. Kazala je da je razgovor bio kratak te da su službenici bili puni razumijevanja i obrazložili joj da je slučaj eventualno prekršajni predmet, a ne kazneni.

Državni inspektorat došao je u ponedjeljak, 8. februara. Predmet nadzora bila je, stoji u zapisniku, “kontrola pridržavanja Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja zbog sprječavanja prijenosa bolesti covid-19”. Nadzor je obavio viši turistički inspektor Ivica Rebić, koji je u nalazu napisao da je ugostiteljski objekt zatvoren.

– Ništa nisam potpisala, niti kad su me uhapsili, niti kad su me pustili. Jedino me se može vidjeti na kameri valjda. Ništa mi nije bilo jasno – kazala je Trogrlić za Nacional i dodala da je kasnije zbog svega potražila psihijatrijsku pomoć te da je pisala ministru Božinoviću i MUP-u, ali da nikad nije dobila odgovor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.