Globus

U Crnoj Gori pooštrene epidemiološke mjere

24/02/2021

Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena, te da se Crna Gora već sedmicama nalazi među vodećim državama u svijetu po broju novoboljelih na dnevnom nivou

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su u srijedu epidemiološke mjere nakon što je već sedmicama broj novooboljelih u prosjeku 500 na dnevnom nivou, što znači da se svakodnevno koronavirusom zarazi gotovo 0,1 posto ukupne populacije Crne Gore.

Novim mjerama uvedeno je zatvaranje u Herceg Novom, a iste mjere produžene su za Budvu i Tivat, gdje je zatvaranje uvedeno već dvije sedmice, dok je u većem dijelu Crne Gore produžena zabrana rada ugostiteljskih objekata, a uz to je zabranjena i prodaja kafe za van.

Novim mjerama preporučuje se rad od kuće u državnim i privatnim firmama.

Listi zemalja za čije državljane je potreban negativan PCR test za ulazak u Crnu Goru, dodani su Luksemburg, San Marino, Slovačka i Bugarska.

Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena, te da se Crna Gora već sedmicama nalazi među vodećim državama u svijetu po broju novoboljelih na dnevnom nivou i da je nedavno ušla na listu 10 zemalja po broju preminulih na 100 hiljada stanovnika.

“Trenutna epidemiloška situacija je složena, lokalna transmisija je velika, a zdravstveni sistem je opterećen. Zabrinjava visok broj preminulih tokom ove sedmice”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Galić, istaknuvši da je trenutno popunjeno 75,8 posto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboleljelima od Covida-19.

“To je jako zabrinjavajući podatak, iako se kapaciteti bolnica mogu proširiti. Ove mjere koje donosimo trebale bi dati rezultate za dvije do tri semice, a ako ne daju razmišljat ćemo o općem zatvaranju”, rekao je Galić.

Prošle sedmice u Crnoj Gori je utvrđeno prisustvo britanskog soja koronavirusa, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.