Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči Samita lidera

Zemlje članice EU traže ubrzanje proizvodnje vakcina protiv koronavirusa

Charles Michel

Pismo, koje su potpisali premijeri Španije, Belgije, Danske, Litvanije i Poljske, upućeno je predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i drugim čelnicima EU prije Samita lidera EU koji će se održati od 25. do 26. februara putem video konferencije

Pet zemalja članica Evropske unije (EU) zatražilo je od EU da više investira kako bi došli do rješenja problema opskrbe vakcinama s kojim se susreću u borbi protiv nove vrste koronavirusa i kako bi ojačali proizvodnju vakcina.

Pismo, koje su potpisali premijeri Španije, Belgije, Danske, Litvanije i Poljske, upućeno je predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i drugim čelnicima EU prije Samita lidera EU koji će se održati od 25. do 26. februara putem video konferencije.

Lokalni mediji navode da se u pismu ističe da bi “trebalo usko sarađivati ​​sa svim potencijalnim proizvođačima vakcina protiv COVID-19 u Evropi”.

U pismu se navodi i da je “ovo strateško pitanje koje se tiče svih nas”.

EU je do sada primila 40,7 miliona od 106 miliona doza vakcina koliko očekuje da će dobiti u prvom kvartalu godine. EU je imala ugovore sa šest kompanija za približno 2,3 milijarde doza vakcine.