Globus

Slovenija

Vlast najavila vraćanje lockdowna zbog neodgovornog ponašanja građana

19/10/2021
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Janša je odbacio mogućnost da će doći do nastavka nasilja u Sloveniji kao posljedica policijske akcije protiv demonstranata, rekavši da će se umjesto toga nacija susresti sa nastavkom u broju novooboljelih

Slovenački premijer Janez Janša okrivio je jučer građanske proteste početkom oktobra protiv Covid propusnica za povećanje broja oboljelih od koronavirusa.

Janša je odgovarao na pitanja poslanika o upotrebi policijske sile protiv demonstranata, uključujući i korištenje suzavca i vodenih topova, prenio je AP.

Premijer Slovenije je branio policijske akcije, optuživši demonstrante da su napali policiju.

“Povrijeđeno je 44 policajaca, a neki demonstranti su pretrpjeli lakše povrede. Jasno je ko je izazivao nerede”, dodao je Janša.

Oko 25 demonstranata je pritvoreno, a nekoliko ih je povrijeđeno ili hospitalizovano, većina zbog udisanja suzavca.

Novinar AP-a je poprskan vodenim topom i pogođen u glavu nepoznatim objektom tokom policijske intervencije.

Janša je odbacio mogućnost da će doći do nastavka nasilja u Sloveniji kao posljedica policijske akcije protiv demonstranata, rekavši da će se umjesto toga nacija susresti sa nastavkom u broju novooboljelih.

“Kao rezultat neodgovornog ponašanja, a ne policije ili vlade, vlada će možda morati da bude primorana da vrati lockdown”, dodao je Janša, prenijela je agencija STA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.