Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Vođa” s 8.000 tenkova proslavio godišnjicu partije (VIDEO)

Kim Jong Un
(AP Photo/Ahn Young-joon)

Impozantna vojna parada u prisustvu vođe Kim Jong-una počela je u subotu u Pjongjangu u povodu 70. godišnjice jedine političke stranke u Sjevernoj Koreji, a svečanost direktno prenosi državna televizija te izolirane komunističke zemlje.

Sjevernokorejskog vođu pozdravio je komandant počasne straže, a zatim je izvršena smotra hiljada vojnika koji učestvuju u paradi, prema snimkama službene sjevernokorejske televizije.

“Živjela Nepobjediva radnička stranka Koreje”, poruka je na transparentu ovješenom o veliki balon na Trgu Kim Il-Sunga, osnivača Sjeverne Koreje i djeda današnjeg vođe.

Zgrade na trgu okićene su zastavama komunističke stranke sa znakom srpa i čekića na crvenoj podlozi te plavo-bijelo-crvenim zastavama Sjeverne Koreje.

Osim hiljada vojnika, u paradi učestvuju i tenkovi i oklopna vozila, izloženi su nosači raketa i druga vojna oprema kao dokaz vojne moći Sjeverne Koreje, izuzetno izolirane države. Na svečanosti osim predstavnika Kine nije bilo izaslanika drugih zemalja.

Kako je prenijela u subotu kineska agencija Xinhua, Kim je rekao da Sjeverna Koreja želi “vanjsko mirno i stabilno okruženje u trenutku kada se trudi razviti svoju ekonomiju i poboljšati svakodnevni život naroda”.

Narodna Republika Koreja “spremna je učiniti napore da poboljša odnose između sjevera i juga i očuva stabilnost poluotoka”, rekao je Kim, kako ga citira Xinhua.