Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vođa Hezbollaha, koji živi krijući se, sastao se s Assadom u Damasku

Hassan Nasrallah

Čelnik libanskog šiitskog pokreta Hezbollah, koji proteklu deceniju živi krijući se, izjavio je u četvrtak da je otputovao u Damask kako bi zatražio odobrenje sirijskog predsjednika za sporazum o evakuaciji džihadista.

– “Lično sam otišao u Damask” na sastanak s predsjednikom Basharom al-Assadom – izjavio je Hassan Nasrallah hiljadama svojih pristalica u govoru koji je prenosila televizija.

Nasrallah (57) rijetko se pojavljivao u javnosti od rata iz 2006. godine protiv ljutog neprijatelja Izraela. Kao osoba koja je na izraelskoj listi najtraženijih ljudi, on je izjavio u 2014. da je često mijenjao mjesta boravka u najstrožijoj tajnosti.

U ponedjeljak je stotine boraca Islamske države i civila evakuirano iz pogranične regije između Libana i Sirije u okviru sporazuma o primirju i krenuli su prema istočnoj Siriji u blizini iračke granice.

Sporazum o primirju dogovoren je između Islamske države i Hezbollaha, koji je intervenirao u sirijskom šestogodišnjem ratu kako bi podržao Assadovu vladu.

Sporazum je kritikovan u Libanu, i od koalicije pod američkim vodstvom protiv Islamske države u Siriji i u Iraku, a posebno u Bagdadu.

Nasrallah je pokušao opravdati sporazum rekavši da je bilo neophodno prikupiti informacije o sudbini libanskih vojnika koje je Islamska država uzela kao taoce prije tri godine.

– Imamo humanitarni razlog. Želimo da nam pomognete. Možemo saznati šta se desilo s vojnicima samo koroz kompromis – izjavio je on Assadu.

Kazao je da je Assad, prije nego što je odobrio sporazum, izjavio: “To će otežati situaciju za mene”.

Sporazum je uslijedio nakon što je Hezbollah predvodio sedmicu dana dugu ofanzivu protiv Islamske države na sirijskoj strani libanske granice, istovremeno s napadom libanskih vojnika s njihove strane granice, prenosi AFP.