"el neto"

Vođa meksičkog kartela ubijen nekoliko dana nakon što je pobjegao iz zatvora

neto

– Lociran je i proganjan. Bio je ranjen, ali je na putu (do ureda državnog tužioca) preminuo – objavio je guverner države Chihuahua, Maru Campos, na Twitteru

Odbjegli vođa meksičkog kartela poznat kao “El Neto” preminuo je nakon pucnjave u četvrtak ujutru, četiri dana nakon što je pobjegao iz zatvora u nasilnom masovnom napadu, saopćile su vlasti.

“El Netu”, čije je puno ime Ernesto Alfredo Pinon de la Cruz, ušli su u trag pripadnici obavještajnih službi u gradu Ciudad Juárez na američkoj granici, a zatim su ga upucali nakon potjere, saopćili su zvaničnici.

– Lociran je i proganjan. Bio je ranjen, ali je na putu (do ureda državnog tužioca) preminuo – objavio je guverner države Chihuahua, Maru Campos, na Twitteru.

“El Neto”, glavni likvidator kartela “Los Mexicles”, pobjegao je s 29 ostalih zatvorenika nakon što su ljudi u oklopnim vozilima napali zatvor u pograničnom gradu Huarez rano ujutro na Novu godinu.

Najmanje 19 ljudi, uključujući čuvare i druge zatvorenike, poginulo je u napadu, jednom od najkrvavijih zatvorskih napada u Meksiku posljednjim godinama, saopćile su vlasti.

Policija i snage sigurnosti pokrenule su potjeru. Najmanje sedam osoba, uključujući policajce, ubijeno je u još jednom sukobu tokom racije u saveznoj državi u ponedjeljak, saopćile su vlasti.

Savezne vlasti koje su stigle da zavedu red saopćile su da su otkrile da su zatvorenici u državnom zatvoru postavili “VIP zonu” s drogom i novcem.

Državni tužioci u Chiuaui naveli su da je šef zatvora Juarez otpušten i da je pod istragom skupa s ostalima, prenosi Reuters.