Sky News

Vojni analitičar: Zapadna vojna podrška Ukrajini je krhka, Rusija očajnički treba pauzu

rat1

Kina ima sve veći uticaj na Rusiju i neće htjeti da se rat odugovlači. Također postoji ograničen apetit Zapada za produženjem rata za koji većina vjeruje da Ukrajina ne može dobiti, a Rusija ne može izgubiti

U iščekivanju, a možda i u strahu, od podrške Zapada toliko očekivanoj “proljetnoj ofenzivi” Ukrajine, Rusija je proteklih nekoliko sedmica provela izvodeći val za valom napada na ukrajinski front, piše za Sky News vojni analitičar Sean Bell. Napredak je bio ograničen i uprkos sedam mjeseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bahmuta nisu pali.

Sada se čini da je došlo do kulminacije – tempo napada pao je za više od 80%. Wagnerova grupa plaćenika još uvijek bolno sporo napreduje na sjeveru Bahmuta, a ruska vojska se bori da nadoknadi gubitke i nedostaje joj municije i ideja.

Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci očajnički treba operativna pauza, piše Bell.

Izvještaji također sugerišu da se mnoge ruske vojne snage premještaju, prepuštajući plaćenike njihovoj sudbini u Bahmutu. Ako je to tačno, Rusija shvaća da svoju pažnju sada mora prebaciti s napada na odbranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu.

Velike ukrajinske žrtve

I Ukrajina je pretrpjela velike žrtve. Međutim, ako Ukrajina želi osloboditi svoj teritorij, svaka ofanziva mora biti brza i odlučna kako bi se iskoristila evidentna iscrpljenost ruske vojske. Mnogi vojni analitičari vjeruju da će se Ukrajina boriti da istjera Rusiju iz Donbasa i Krima, pa šta će ukrajinska ofenziva nastojati postići? Pomaknuti borbenu na istok? Prekinuti kopneni most između Krima i Donbasa?

Svaka ofanziva, čak i ako bude uspješna, na kraju će se iscrpiti, a svakako prije oslobađanja cijele Ukrajine. Međutim, zapadna vojna podrška je krhka. Već ima sve više znakova da je ponuda pametnog oružja u najboljem slučaju ograničena, a u najgorem slučaju privodi se kraju, piše Bell.

Nadalje, Kina ima sve veći uticaj na Rusiju i neće htjeti da se rat odugovlači. Također postoji ograničen apetit Zapada za produženjem rata za koji većina vjeruje da Ukrajina ne može dobiti, a Rusija ne može izgubiti. I Zapad neće željeti da Kina prisvaja zasluge kao mirotvorac.

Šta slijedi?

Ukrajina će započeti svoju ofenzivu s impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, ali šta će se postići na bojnom polju?

Obje će strane vjerovatno završiti godinu iscrpljene, možda s revidiranim linijama dodira, ali u virtuelnom zastoju budući da nijedna strana neće imati resurse – ljude ili materijal – za povlačenje odlučnog poteza, piše Bell.

U toj će se fazi Zapad suočiti s izborom – nastaviti podupirati dugotrajni sukob sa sve manjim resursima, što riskira favoriziranje ruske strategije duge igre – ili izvršiti pritisak (na obje strane) kako bi se osigurao kraj krvoprolića. Ulozi ne mogu biti veći za Ukrajinu – pozornica je spremna za ono što bi moglo biti posljednje poglavlje ovog sukoba, zaključuje Bell.