Vojnici UN-a curicama u ratnim zonama davali 50 centi za seks

un

Ujedinjeni narodi su optuženi za toliko slučajeva seksualnih zlostavljanja, da je njihov glavni tajnik – Ban Ki-mun – mirotvorce prozvao “rakom u sustavu”.

A na površinu je ovih dana isplivao još jedan skandal. Naime, istražitelji su ovaj mjesec otkrili da su najmanje četvorica mirotvoraca u Srednjoafričkoj Republici plaćali svega 50 centi djevojčicama u zamjenu za seksualne usluge.

Uz ovaj slučaj, u istoj državi su članovi UN-ovih misija u posljednjih 14 mjeseci optuženi za još 22 incidenta koji uključuju seksualno zlostavljanje ili iskorištavanje.

A najnovije optužbe izašle su u javnost taman dok Ban pokušava uvesti nultu toleranciju na takve prekršaje.

Dok UN i dalje održava mir u čak devet operacija u Africi, te zapošljava više od 100.000 ljudi na čitavom kontinentu, ovakve optužbe ozbiljno štete njihovom kredibilitetu. Uz ovu državu, mirotvorci su optuženi za iste zločine u Maliju, Južnom Sudanu, Liberiji i Kongu.

Ovakvi zločini potkopavaju sve za što se UN zalaže, a mirotvorci na kraju iskorištavaju ljude koje su došli zaštititi, izjavio je Parfait Onanga-Anyanga, vrhovni UN dužnosnik u Srednjoafričkoj Republici.

“Strašni i neprihvatljivo”

Najnovije optužbe uključuju četiri muškarca koji su optuženi da su djevojčicama plaćali za seks u kampu za raseljeno stanovništvo pored međunarodne zračne luke u glavnom gradu, Banguiu. To mjesto, poznato kao M'poko kamp, dom je 20.000 ljudi, većinom kršćana.

Iako UN nije objavio nikakve detalje vezane uz navodno zlostavljanje, lancem prostitucije – čije su usluge navodno koristili – rukovodili su dječaci i mladići koji su nudili djevojčice i djevojke za cijenu od 50 centi do tri dolara. Taj podatak je otkrio jedan službenik koji je želio ostati anoniman jer ne bi smio izlaziti u javnost s nikakvim informacijama. Ali očito nije mogao prešutjeti ovakve gadosti.

Inače, pretpostavlja se da postoji puno više slučaja zlostavljanja, koji nikad nisu prijavljeni, a s obzirom da nije regulisana prisutnost UN-a u M'pokou, teško je odrediti dokle sežu razmjeri ovog problema.

M'poko je i prije imao problema sa seksualnim zlostavljanjem, a populacija u njemu se drastično povećala od septembru, kad je došlo do eskalacije nasilja između dvije suprotstavljene stranke u državi.

Human Rights Watch organizacija je dokumentovala devet slučajeva seksualnog nasilja između septembra i decembra unutar i pored kampa, a u nekoliko slučajeva su kršćanske žene silovali članovi većinom kršćanske anti-balaka milicije, nakon što su optužene za interakciju s muslimanima.

Uzduž i poprijeko Banguia, konflikti su većinom povezani uz religijsko neslaganje.

“M'poko je zona bezakonja kojom upravljaju nasilnici iz anti-balake, nekoliko stotina metara udaljeni od zračne luke. Kamp nije zaštićen, a žene siluju”, izjavio je Lewis Mudge, istražitelj Human Rights Watcha, koji se bavi Srednjoafričkom Republikom.

Optužbe pljušte sa svih strana

Ali ovo je prvi put da je UN priznao uključenost svojih zaposlenika u podzemno djelovanje kampa, tj. u trgovinu seksom, koja je vođena siromaštvom i nedostatkom policije.

“M'poko kamp je mjesto na kojem se nažalost događaju strašne i neprihvatljive stvari djeci i ženama. U nekim slučajevima, imamo vjerodostojne optužbe da su zaposlenici UN-a počinili ove zločine”, izjavio je Anthony Banbury, asistent glavnog tajnika UN-a i dodao da UN-ove trupe planiraju početi češće patrolirati M'pokom i da se nada da će uništiti tamošnji lanac prostitucije, piše Washington Post.

Ponavljamo, optužbe za seksualno zlostavljanje se pojavljuju svako malo, pa su tako dvije žene i jedna djevojčica u avgustu prošle godine optužile trojicu mirotvoraca za silovanje u ratom razorenom Bambriju.

Istog mjeseca je navodno jedan UN-ov službenik silovao 12-godišnjakinju tokom operacije u muslimanskom naselju u Banguiu. Ona se krila u kupaonici dok su mirotvorci pretraživali njezinu kuću, tvrdi Amnesty International.

“Kad sam zaplakala, ošamario me i stavio mi ruku preko usta”, ispričala je poslije djevojčica, koja, nažalost, kako se čini, nije ni prva ni posljednja dok se ne uvede veći nadzor i teže kazne za mirotvorce.