Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta se krije iza pokušaja deložacije Državne bolnice u Sarajevu?!

drzavna bolnica sarajevo

Šta se krije iza pokušaja deložacije Državne (ex. Vojne) bolnice u Sarajevu, riječima jednog od posmatrača malobrojne grupe građana koja vjeruje da to može spriječiti protestom pod parolom Ne damo našu bolnicu.

Ne mogu ti reć otkud znam, jer će onda ona znat da sam ti ja to reko. A tako će ti bit kako ti ja kažem, jedan kroz jedan.

Ovo što svijet piše o bolnici, to ti je sve jedna gomila gluposti. Nikad u toj zgradi neće bit vlada. Šta će vladi operacione sale, bazen za fizikalnu terapiju, wc i kisik u svakoj sobi..? Neće u bazenu držat sjednice… Mada, jebiga, kad vidiš kakva je vlada, sve je moguće.

Pogotovo što taj bazen ima dizalicu. To ni Terme na Ilidži nemaju. To ti je za fizikalnu terapiju važno, pošto imaš pacijenata nepokretnih… Al to ti je medicina. A ova stvar oko bolnice, to ti nema veze s medicinom. To ti je sve lova, jedan kroz jedan. Zato se tu ne pita politika nego stranka.

Šta će bit ako neće vlada, to je nebitno. Al kad si zapeo, evo: biće spa i velnes centar, i estetska hirurgija. Ima već investitor. Nije onaj što će pravit grad u Trnovu, ni onaj što pravi Beograd pod vodom, nego jedan treći. Znam ko, ali rekli smo da nećemo imena. To će bit sve najmodernije, jedan kroz jedan. Ono gdje je sad porodilište, to će ti bit hotel. Pet zvjezdica, brate. To će se uvezat sa Sarajevo film festivalom. Dođu glumci na festival, onda ostanu da se malo zategnu i popeglaju.

Lova samo takva, jedan kroz jedan. Sad ti misliš, što se mora cijela bolnica iselit da bi se jedna klinika uselila. Mogli su tu kliniku i u Bosmalu napravit, zjapi poluprazan, eno onaj El Šidi, dvije godine nije mako dalje od trećeg sprata… Al tamo nema infrastrukture. I zgrada je prvoklasna. To je vojska gradila, devet stepeni Merkalija izdrži. Ili Rihtera. Jebaji ga.

Čitam malo po ovim mrežama, ovi što se bune nešto… Je ne znam s kojeg su oni Marsa spali. Da može to što oni misle, prošo bi Obami ker u Americi. Nema danas džaba zdravlja, nigdje. Đe to ima jedan grad dvije bolnice? Zato će ti ovako bit, prije ili kasnije, a najkasnije do izbora, dok je većina u brzini:

Snimiće se prvo koji su doktori sad klepili ušima. Oni će ostat na poslu. Ovi koji su digli glavu oni će se morat fatat privatluka ili Njemačke, ako znaju jezik. Ovi koji su klepili ušima, oni će radit šta im se odozgo spusti. Liječiće ljude od onih bolesti za koje će bit lijekova i mašina, a lijekove i mašine će nabavljat od onih firmi koje najviše poguraju stranku. Jedan kroz jedan.

Napredovanja, profesure, zvanja, komisije, to će se sve na kafi odlučivat. One Hipokratove zakletve, ili je Hipokritova, jebaji je, to će se sve poskidat sa zidova. Ova će se ljekarska komora ukinut, a osnovaće se ljekarska Kamora. Smrtnost će se smanjit, zato što se neće primat teški bolesnici. Ako su naši, slaće se vani na liječenje, ako nisu, slaće se kući na umiranje.

Kad se kadar prosije, onda ide građevina. Srušiće sve one austrijske barake, što sad u njima ima jedan wc na dvadeset soba, i tu će zidat nove klinike. Neće baš bit devet Merkalija, ili Rihtera, jebaji obojicu, jer neće gradit JeNeJa nego JaMiJa. Ono: izbori, parlament, skupština, to će ti sve služit samo da sirotinja ima metu kad pljuje u televizor.

Al ovo ti spajanje neće bit jedina fuzija. Spojiće se Zetra i Skenderija. U Zetri će bit koncerti i utakmice, a u Skenderiji će profesor doktor Torabi liječit ljude. Ove što ne budu imali mjesta na Koševu. I spojiće se Poljine hils i Pionirska dolina. U Ponirskoj dolini neće više bit zoo-park, nego hostel za kamile. A spojiće se i Remiza sa Univerzitetom na Ilidži. Tunelom ispod Mojmila. Jedan kroz jedan. Tamo gdje su sad tramvaji, biće rektorat i fri-šoping centar za turske studente.

Tramvaji će se rashodovat, trolejbusi će se prebacit na šine, a trolejbuskim linijama će saobraćat žičara. Spojiće se Željo i Sarajvo, pa će se na Grbavici održavat Čevljanovićka korida. I spojiće se Zemaljski muzej sa Muzejom sevdaha, pa neće više kustosi udarat u kontru nego u šargiju.

Sve će ti to tako bit, ne slušaj ti šta premijer govori. Ne pita se tu prvi ministar, nego prva dama. Noć je ovdje pametnija od večeri.

Jedan kroz jedan.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“