Globus

General potpukovnik Milan Mojsilović

Vojska Srbije ne isključuje akciju na Kosovu (VIDEO)

12/03/2019

Naglasio je kako je Vojska Srbija ''u potpunosti spremna'' odgovoriti na sve eventualne sigurnosne izazove i krize u regiji i najavio veliki vojno-policijski mimohod u Nišu 24. marta

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (GŠ VS), general potpukovnik Milan Mojsilović ocijenio je u utorak, u povodu pojačanog prisustva policije na sjeveru Kosova, da je stanje sigurnosti ”stabilno”, ali ”jako nepredvidivo” i rekao kako on ”kao vojnik” ne može isključiti vojno reagiranje. Mojsilović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je VS u stalnom kontaktu sa snagama KFOR-a, čija je ”odgovornost osigurati stabilno stanje na čitavom teritoriju Kosova”.

”Mi smo primarno zainteresirani za zaštitu naših građana ne samo na sjeveru, nego i na jugu, na čitavom teritoriju Kosova i Metohije”, rekao je general Mojsilović, prenosi Hina. Ocijenio je kako postoji ”otvoreno sigurnosno pitanje” u zemlji i poručio da vojna reakcija trenutno nije opcija, ali je, kao vojnik, ne može isključiti.

”Predsjednik Republike i vlada i cjelokupan državni aparat opredijeljeni su za mirno rješenje stanja na Kosovu i Metohiji, tako da je opcija vojnog reagiranja trenutno isključena, odnosno, trenutno se ne razmatra. Ja kao prvi vojnik ne mogu je isključiti, ali mogu reći građanima da se trenutno ne razmatra”, rekao je Mojsilović.

Naglasio je kako je Vojska Srbija ”u potpunosti spremna” odgovoriti na sve eventualne sigurnosne izazove i krize u regiji i najavio veliki vojno-policijski mimohod u Nišu 24. marta, u povodu 20. obljetnice početka NATO bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije.

”Naravno da nećemo moći pokazati sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost i spremnost, pokazati da je vojska spremna i motivirana ispuniti sve zadatke”, istaknuo je načelnik GS Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Zapadni vojni savez započeo je 24. ožujka 1999. godine bombardiranje vojnih ciljeva i infrastrukture u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, a petomjesečnom kampanjom zračnih udara okončani su srpsko-albanski sukobi na Kosovu nakon kojih su se s tog teritorija povukle vojne i policijske snage tadašnje SR Jugoslavije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.