Globus

Beograd

“Šetnjom za Zorana” LDP obilježio 16 godina od ubistva premijera Srbije Đinđića

12/03/2019

Ovog 12. marta 2019. godine, uskoro ću biti stariji nego on kad je ubijen, ja samo Srbiji mogu da kažem da razumijem da joj je teško, ljudima koji nas ne shvataju da poručim da se na njih ne ljutim, kao što se ni Zoran nije ljutio, kazao je predsjednik Liberalno-demokratske partije

Liberalno-demokratska partija “Šetnjom za Zorana” obilježila je danas 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, a predsjednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da su danas Đinđić i njegove ideje više nego ikad orijentir za čitavu Srbiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Nakon šetnje od prostorija LDP u centru Beograda do dvorišta Vlade Srbije, gdje su predsjednik LDP Čedomir Jovanović i pristalice njegove stranke položili cvijeće na mjesto ubistva premijera Đinđića, Jovanović je novinarima rekao da ako je ikada “Zoran bio orijentir za čitavu Srbiju, to je danas”, ocijenivši da nikada 12. mart nije bio tako “dezorijentisan kao što je to sada, nikada nismo bili slabiji, podjele nikada nisu bile dublje i nikada kao sada nije bilo očiglednije koliko je to besmisleno”.

On je naveo da “Zoranove ideje pripadaju svakom čovjeku koji je spreman da je razumije”.

“Ovog 12. marta 2019. godine, uskoro ću biti stariji nego on kad je ubijen, ja samo Srbiji mogu da kažem da razumijem da joj je teško, ljudima koji nas ne shvataju da poručim da se na njih ne ljutim, kao što se ni Zoran nije ljutio, ali da ih zamolim da makar kroz Zoranovu žrtvu razumiju da je pred nama samo jedan put – on nije ni lični, ni stranački i da je taj put naša obaveza”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, dužni smo čovjeku koji je svoj život dao.

“Dužni smo ne samo čovjeku koji je svoj život dao i koji je bio orijentir na tom putu, nego i našoj djeci život u jednoj normalnoj zemlji, a put do ostvarenja tog cilja je put koijm nas Zoran već godinama vodi, kao simbol i kao neko ko je svime onim što je uradio ispred nas prošao i prokrčio taj put”, dodao je Jovanović.

Kako je ocijenio, 16 godina bi “svakom razumnom društvu i svakom normalnom čovjeku bilo dovoljno da zauzme jasan stav o tragediji Zorana Đinđića i same Srbije”.

“Ne zato što je on sebe i svoju politiku poistovjećivao sa zemljom, nego zato što je u svakom trenutku na svoju zemlju mislio i na one malobrojne koji su ga razumjeli i podržavali i na onu većinu koja je postavljala prepreke na njegovom putu, nesvjesna da se bori mnogo više za njih nego za sebe”, rekao je Jovanović.

Jovanović je podsjetio i da je LDP godinama 12. marta na ulicama.

“Godinama smo 12. marta na ulicama iskazujući ne samo svoje poštovanje prema Zoranu, već i svoju želju, opredjeljenje i namjeru da se u potpunosti rasvijetli sve ono što je prethodilo ubistvu Zorana 12. marta 2003. godine, da se dobije jasan i nedvosmislen odgovor ko su nalogodavci tog ubistva i da nakon tog odgovora zajedno sa onima koji su spremni da ga čuju, uradimo onaj posao koji smo radili sa njim, a koji je ostao nedovršen”, zaključio je Jovanović.

Tokom današnjeg dana, 16 godina od ubistva Đinđića biće obilježeno i polaganjem vijenaca i cvijeća na njegov grob, kao i šetnjama. Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić jutros su u dvorištu Vlade u Beogradu položili vijenac.

Od 18 časova će sa organizatorima protesta protiv vlasti “Jedan od pet miliona” organizovati memorijalnu protestnu šetnju “Ako danas ne uspijemo, jedini razlog smo mi sami” – od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

U dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja “Besede u Zoranovu čast 2006-2018”, kao i proglašenje pobjednika prvog takmičenja “Zoran Đinđić hakaton”.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini.

Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda poslije 1945. godine, kao i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vrijeme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.