Globus

raste broj žrtava

Vojska u Mijanmaru tokom protesta u jednom danu ubila najmanje 50 ljudi (FOTO)

27/03/2021

Mijanmarska aktivistica Wai Nu potvrdila je za AA da je tokom današnjih intervencija sigurnosnih snaga u regijama gdje se održavaju protesti ubijeno najmanje 56 osoba

Još 56 demonstranata ubijeno je tokom današnjih protesta u Mijanmaru, čime je ukupan broj ubijenih od početka demonstracija protiv puča u toj zemlji poveća na 387, javlja Anadolu Agency (AA).

Mijanmarska aktivistica Wai Nu potvrdila je za AA da je tokom današnjih intervencija sigurnosnih snaga u regijama gdje se održavaju protesti ubijeno najmanje 56 osoba.

“12 demonstranata ubijeno je u Jangonu, osam u Mandalayu. Ostale žrtve zabilježene su u gradovima Pakokku, Pathein, Meiktila i Kyaukpadaung”, kazala je Nu.

Ističući da je ukupan broj ubijenih tokom demonstracija povećan na 387, Nu je ocijenila sramotnim to što mijanmarska vojska upotrebljava nasilje nad vlastitim narodom na Nacionalni dan otpora.

“Molimo se za sigurnost demonstranta, moramo pobijediti u ovoj borbi”, poručila je Nu.

Mijanmarska liderka Aung San Suu Kyi, koja je uhapšena prije puča, danas bi se ponovo trebala pojaviti pred vojnim sudom.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U nasilnim intervencijama vojske tokom protesta ubijeno je oko 90, a uhapšeno više od 1.500 demonstranata širom zemlje.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.