Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

moguće i finansijske sankcije

Von der Leyen traži da Mađarska povuče kontroverzni “anti-LGBT” zakon

Ursula von der Leyen (1)

Komisija je krajem juna u pismu mađarskim vlastima izrazila “pravnu zabrinutost” zbog teksta zakona usvojenog 15. juna

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula Von der Leyen najavila je prekršajni postupak protiv Mađarske ukoliko ne povuče zakon koji je ocijenjen da diskriminiše LGBT zajednicu.

“Ako Mađarska ne ispravi takvu situaciju, EK će koristiti ovlašćenja koja su joj dodeljena kao čuvaru dogovora”, rekla Von der Leyen u Evropskom parlamentu.

Predsjednica EK ponovo je nazvala “sramotnim” zakon kojim se zabranjuje širenje informacija o homoseksualnosti maloljetnicima.

Komisija može da pokrene postupak za kršenje evropskog prava što može dovesti do intervencije Suda pravde EU i do finansijskih sankcija Mađarskoj.

Komisija je krajem juna u pismu mađarskim vlastima izrazila “pravnu zabrinutost” zbog teksta zakona usvojenog 15. juna.

Mađarska je usvojila kontraverzni zakon koji zabranjuje materijale koji bi se mogli smatrati promocijom homoseksualnosti ili promjene roda maloljetnicima uprkos tome što mnoge države članice EU zagovaraju jednaka prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT).

Mađarski parlament je prošlog mjeseca usvojio zakon koji zabranjuje “prikazivanje ili promociju” homoseksualnosti ili promjene spola u televizijskim emisijama, filmovima i programima seksualnog obrazovanja djeci u školama.

Kritičari su zakon oštro kritikovali kao napad na prava LGBT osoba, rekavši da stigmatizira seksualne manjine i nastoji da uguši diskurs o seksualnoj orijentaciji.

Protesti protiv zakona održani su prošlog mjeseca u Budimpešti, a neki čelnici EU uputili su oštre riječi premijeru Viktoru Orbanu tokom samita prošle sedmice.