Globus

hrvatska

Vozačici koja je usmrtila studenticu iz Čapljine sud smanjio kaznu

15/11/2019
Lijevo stradala studentice Marija Ćorić, desno Ivana Tena Gotovac Soldić

Prvostepenom presudom splitskog Županijskog suda optuženica je proglašena krivom za nesreću i osuđena na 10 godina zatvora te je istovremeno oslobođena optužbe za nepružanje pomoći.

Vrhovni sud smanjio je s deset na sedam godina zatvorsku kaznu bivšoj radnici Hrvatskih autocesta (HAC) Ivani Teni Gotovac Soldić koja je u oktobra 2018. u Splitu pod utjecajem alkohola automobilom prošla kroz crveno na semaforu i usmrtila studenticu Mariju Ćorić iz Čapljine.

Prvostepenom presudom splitskog Županijskog suda optuženica je proglašena krivom za nesreću i osuđena na 10 godina zatvora te je istovremeno oslobođena optužbe za nepružanje pomoći.

Vrhovni sud je objavio na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale optuženice, da je djelomično prihvatio njezinu žalbu i to samo u odluci o kazni, dok je žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostepene presude odbijena, prenosi Hina.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice kao što su višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vožnja pod mjerom zabrane upravljanja, vožnja pod utjecajem alkohola, ali i to što se nije zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo zbog čega je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

Vrhovni sud smatra, međutim, da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će sedmogodišnja kazna ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.