Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prirodni fenomen

Vratio se El Niño, padat će temperaturni rekordi

ramsko jezero
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Ramsko jezero zbog velikih suša tokom ljetnih mjeseci u velikom dijelu je presušilo

Fenomen El Niño je u tijeku, objavila je Svjetska meteorološka organizacija. Vremenski fenomen El Niño, koji uzrokuje više globalne temperature, trebao bi se nastaviti do kraja godine i bit će “barem umjerene jačine”, tvrdi WMO.

Novo ažuriranje Svjetske meteorološke organizacije predviđa da postoji 90% vjerovatnosti da će se događaj El Niño nastaviti tokom druge polovice 2023.

El Niño je fenomen koji se obično povezuje s povećanom vrućinom sušom svijeta, kao i sušom u nekim dijelovima svijeta i obilnim kišama u drugim.

Ekstremne vrućine

“Pojava El Niña uvelike će povećati vjerovatnost rušenja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnijih vrućina u mnogim dijelovima svijeta i u okeanu”, rekao je generalni sekretar WMO-a, profesor Petteri Taalas.

“Proglašenje El Niña od WMO-a signal je vladama diljem svijeta da mobiliziraju pripreme za ograničavanje utjecaja na naše zdravlje, naše ekosustave i naše ekonomije. Rana upozorenja i anticipirajuće djelovanje ekstremnih vremenskih događaja povezanih s ovim velikim klimatskim fenomenom od vitalne su važnosti za spašavanje života i sredstava za život”, upozorio je.

Od 2020. godine svijet je pod utjecajem iznimno duge La Niñe, fenomena suprotnog od El Nina, koja je završila ranije ove godine. UN je objavio da je uprkos djelovanju La Niñe proteklih osam godina bilo najtoplije u povijesti. “Bez tog vremenskog fenomena zatopljenje je moglo biti i gore”, navodi UN.

Wilfran Moufouma-Okia voditelj je regionalnih službi za predviđanje klime pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

“Utjecaj događaja El Niño na globalne temperature vjerovatno će povećati globalnu temperaturu jer će El Niño dodati antropogeno zagrijavanje”, rekao je. Dok će u nekim dijelovima planeta izazvati jake suše, u drugima će izazvati bujice i poplave.

UN je pozvao vlade diljem svijeta da se pripreme na posljedice dolaska El Niña.

Iznimno visok rast temperatura

Prema predviđanjima, čeka nas iznimno visok rast temperatura, a sudeći po podacima prikupljenim kroz povijest, sve to signalizira da nas očekuje izuzetno snažan El Nino fenomen.

Oluje i značajno hladnije vrijeme mogli bi zahvatiti jug SAD-a, a budući da se očekuje da El Nino ima snažan utjecaj na nadolazeće zimske sezone, također je moguće da će utjecati na obrasce padanja snijega. Na sjeveru Sjedinjenih Država obično ima manje snježnih padalina tijekom zima kada djeluje El Nino, ali više padalina moglo bi zahvatiti središnje i južne dijelove SAD-a te istok.

U Evropi se najveći utjecaj očekuje nad središnjim dijelom i na jugozapadu. Manje oborina moglo bi biti iznad jugoistočne Europe i Skandinavije.