Predsjednik Srbije o ultimatumu

Vučić: Ako odbijemo evropski plan za Kosovo, uvešće nam vize i nećemo imati za penzije

Beograd: Aleksandar Vučić obratio se javnosti o pregovorima s Kosovom
21, November, 2022, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the nation from the building of the General Secretariat of the President of the Republic regarding the latest situation related to Kosovo and Metohija and negotiations on license plates. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages 21, novembar, 2022, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obratio se naciji iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike povodom najnovije situacije vezane za Kosovo i Metohiju i pregovore o registarskim tablicama. Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Vučić je rekao i da Srbija treba da izađe iz “sopstvenih balona neistina koje smo napravili i toga da smo jedini i sami sebi dovoljni u svijetu, jer nismo”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju građanima da je promjena geopolitičkih okolnosti doprinijela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji.

“U dogovoru sa članovima Vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana vidjeli prvu verzuju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko-njemačkog plana, koji više nije francusko-njemački plan, već mnogo više od toga”, rekao je Vučić u Predsjedništvu.

Dodao je da niko nije htio da govori o “kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava”.

“Kada gledate neki papir uvijek je lako da pronađete bezbroj zamjerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili odušavljeni, već naprotiv. Međutim, važno je, razgovori su bili jedni od najtežih u posljednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao, a od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izgledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku. Upravo činjenica da su promijenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u de facto u ratu, ma šta god oni govorili”, rekao je Vučić.

Istakao je da zato nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu.

“I sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan naravno i Srbija jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinijelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona, kompletan regionalno-evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko mjeseci poslije izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajinu – da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju”, naveo je predsjednik Srbije.

Rekao da je to zato što je Srbija “na radaru svima”, jer nije uvela sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je, kako je dodao, kosovski premijer Albin Kurti “izazivao” želeći da isprovocira da “uđemo u sukob i da Srbija bude kriva”.

Kako prenosi Vreme, predsjednik Srbije i SNS-a je građanima Srbije rekao da je njemu, njima, postavljen ultimatum: ili će prihvatiti plan koji podrazumijeva članstvo Kosova u UN, ili će se iz Srbije povući zapadne investicije, pa neće biti dovoljno para za plate i penzije, a i vize će im ponovo uvesti.

Srbija ‘mora da prihvati plan’

Vučić je rekao i da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom “napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale Kosovo”.

Naveo je da su te zemlje glasale za plan, jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova. Plan je, dodao je, nezvanično, ali de facto postao novi pregovarački okvir.

“Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju”, rekao je Vučić.

On je naveo da mu je u razgovoru sa petorkom “u drugoj rečenici rečeno da moramo da prihvatimo plan i ako ga ne prihvatimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim mjerama koje će nanijeti štetu Srbiji”.

Dodao je i da Kosovo “traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO”, a kako bi izbjegla formiranje zajednice srpskih opština.

Ipak, rekao je da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rješenju te da ne vjeruje da je to moguće sa Albinom Kurtijem.

“Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rješenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup”, kazao je Vučić, dodavši kako Srbija ne može da spriječi ulazak Kosova u neke međunarodne organizacije.

‘Njihova agenda je poraz Rusije’

Prema riječima Vučića, sada slijedi “velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština”, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

“Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa, predsjednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsjednika, administraciju”, naveo je.

“Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO”, rekao je Vučić.

On je naveo da ga brine to što “ne postoji racionalan pristup rješavanju problema”, dodajući da je to primijetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

“Shvatio sam da je isteklo vrijeme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić.

On je istakao da “Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mjestu, da obje strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena”.

‘Nismo sami sebi dovoljni’

Predsjednik Srbije je rekao da će već narednih dana pozvati sve predstavnike parlamentarnih grupa na razgovore kako bi ih obavijestio šta se događa i pružio im više informacija o tome kako su tekli pregovori o Kosovu.

On je u obraćanju građanima naveo da će ih obavijestiti “o tome šta se iza toga krije i kakve su namjere”.

Vučić je rekao i da Srbija treba da izađe iz “sopstvenih balona neistina koje smo napravili i toga da smo jedini i sami sebi dovoljni u svijetu, jer nismo”.

Poručio je da Srbija mora da razumije kakva je “naša i njihova pozicija i da razumijemo i kada se ne slažemo sa nečim kolika je njihova, a kolika je naša snaga”.

On je rekao da je i Slobodan Milošević do posljednjeg trenutka mislio da nijedan bomba nikada neće pasti, jer su ga svi uvjeravali da se to neće desiti.

Sastanak Vlade

Vučić je danas na sjednici državne Vlade upoznao članove tijela sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je riječ o Kosovu.

Rekao je saradnicima da je spreman povući se “ako neko misli da može bolje”, nakon što je partijski vrh naprednjaka u nedjelju navečer “upoznao s pritiscima Zapada na Srbiju u vezi s Kosovom”, izvijestili su Vučiću bliski provladini mediji.

Medijski izvještaji o Vučićevom najavljenom povlačenju mogu se tumačiti i kao stvaranje atmosfere u kojem Vučić treba povući korake koje od njega očekuju Washington i Brisel u pogledu Kosova, ali i usklađivanja s vanjskom politikom EU-a i uvođenja sankcija Rusiji, objavila je ranije Hina.

Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a, izjavio kako je Srbija spremna prihvatiti koncept evropskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

Evropski plan za Srbiju i Kosovo

To je novinarima posredno potvrdio i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekavši da je Vučić u razgovoru “pokazao odgovoran pristup” i “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije”.

Prema medijskim napisima, sporazum između Srbije i Kosova ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne spominje međusobno priznanje, ali se navodi da Srbija neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije još je iste večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”. Od tada traju tenzije dvije strane, često dolazeći do ivice sukoba.