Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić: Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Dodika ni RS niko nije ni pitao

Beograd: Aleksandar Vučić sastao se s talijanskim ministrom obrane Lorenzom Guerinijem
29, March, 2022, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, met with the Minister of Defense of the Republic of Italy, Lorenzo Guerini. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages 29, mart, 2022, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem. Photo: Milos Tesic/ATAImages Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Predsjednik Srbije tvrdi da je Bosna i Hercegovina ipak uvela sankcije Rusiji, uprkos protivljenju entiteta RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji dajući na sve 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije.

Ipak, tvrdi, Dodika ni RS niko ništa nije pitao.

“To je način kako se uvode sankcije, ali ne mislim da to ima veze sa Republikom Srpskom, ne mislim da je Dodik tu bilo šta uradio i da je kriv, niti RS. Prosto ih nisu ni pitali”, rekao je Vučić za Pink.

Politički čelnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska protive se uvođenju sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, uključujući i predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednik Srbije tvrdi da je Bosna i Hercegovina ipak uvela sankcije Rusiji, uprkos protivljenju entiteta RS.

S druge strane, rekao je, Srbija nije prihvatila niti jednu od 23 deklaracije protiv Rusije.

“Trudili smo se da odluke donosimo u skladu sa našim interesima. Očekujem još mnogo posjeta, da ne kažem pritisaka”, rekao je srbijanski predsjednik. “Biće mnogo interesantno i korisno za sve nas, ako izdržimo”.

Premda je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, Vučić odbija pratiti Zapad u sankcijama Rusiji. Istovremeno, sve su glasniji glasovi iz Brisela da Srbija neće još dugo moći balansirati između Rusije i Evropske unije.

Pod zapadnim sankcijama su ruski političari, poslovni ljudi, kompanije, dok se Zapad pokušava isključiti i sa ruskog energetskog sektora.