Globus

komična situacija

Vučić danas “sam sa sobom” na konsultacijama oko Vlade

21/07/2020

Takav izbor delegacije očigledno ponovo marginalizuje nominalnog nosioca liste SNS, aktuelnog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas, povodom konsultacija za formiranje nove Vlade, sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, piše Nova.rs.

Tako glasi zvanična najava za medije press službe srbijanskog predsjednika Vučića za današnji susret u Predsjedništvu. Komično ili ne, tek predsjednikove konsultacije, koje će ovoga puta maltene obaviti sam sa sobom, otkrivaju mnogo veći problem, kog je, uostalom, i predsjednik svjestan.

Predsjednik svih građana

Vučiću je javnost u Srbiji više puta spročitavala da kao predsjednik svih građana ne bi trebalo da bude i predsjednik Srpske napredne stranke. Zakon to, međutim, ne zabranjuje eksplicitno, a poliitčka praksa je upravo suprotna: predsjednik države i stranke je po pravilu u Srbiji politička ličnost broj 1.

Uz to, Vučić ima i jedno gorko iskustvo koje ga upozorava da ne postane isuviše demokratičan. Iskustvo je, svakako, oličeno u političkoj sudbini Tomislava Nikolića, prvog koji se odrekao liderstva u stranci zarad demokratske tekovine.

Ipak, sveprisutnost Vučića napravila je još jedan problem – učinila je od SNS stranku bez identiteta. Zato se i desio ovaj komični momenat na konsultacijama, da predsjednik za sto sjeda sa predstavnicima liste “Aleksandar Vučić”…

Vučević na čelu delegacije…

Zato je jedno od glavnih pitanja i bilo “ko će predvoditi delegaciju SNS”. Interesantan odgovor na njega dobili su novinari “Nove S” jučer: u pitanju je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. Vučević, iako je u medijima istican kao jedan od potencijalnih kandidata za premijera, nije do sada bio ministar u Vladi, niti je obavljao bilo kakvu bitniju državnu funkciju: upravljanje drugim najvećim gradom u Srbiji ipak nije ni blizu mjesta na čelu izvršne vlasti u zemlji.

Ipak, dobri rezultati SNS u Vojvodini i na ovim izborima, ali i relativna nekompromitovanost u javnosti, očigledno su Vučevića izbacili na površinu. I sam gradonačelnik se istakao lojalnošću, pa je krajem prošle godine lično (zbog slučaja Jovanjica) podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika i predsjednikovog brata, inače zaduženog za koordinaciju aktivnosti stranke u Vojvodini. Cilj prijave nije bilo otkrivanje pozadine afere koja je teško kompromitovala državu, već, naravno, “finta” kojom bi se dokazala nevinost Vučića.

…a nije nosilac liste

Takav izbor delegacije očigledno ponovo marginalizuje nominalnog nosioca liste SNS, aktuelnog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. Nedimović, koji je, poput Vučevića, relativno nekompromitovana ličnost, osvojio je povjerenje predsjednika još tokom prvog talasa (odnosno, prvog prika prvog talasa) epidemije korona virusa, kada je, na iznenađenje mnogih, postavljen na čelo kriznog štaba za jug Srbije – iako je porijeklom iz Sremske Mitrovice i radi u vojvođanskom ogranku stranke, a i resorom je prirodno povezaniji sa Pokrajinom.

Također, delegaciju neće predvoditi ni aktuelna predsjednica Vlade, koja je odnedavno i članica SNS. I Brnabić se pominjala kao jedan od potencijalnih izbora za mandatara Vlade, a da li je njen izostanak indikativan – ostaje da se vidi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.