Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Domaća proizvodnja

Vučić: Do kraja godine vojska Srbije bi mogla dobiti veliku količinu dronova “kamikaza”

aleksandar vucic vojska srbije
Foto: Predsednik RS

“Moramo biti spremni. Nikoga ne ugrožavamo. Čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore”, kazao je Vučić

Srbijanska vojska mogla bi do kraja godine dobiti veliku količinu dronova “kamikaza” koji će biti domaće proizvodnje, kazao je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tokom posjete kasarni Topčider, a u obilasku je, pored ostalih učestvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Vjerujem da ćemo u saradnji s brojnim privrednicima i domaćom pameti moći do kraja godine pokazati veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje”, rekao je Vučić prilikom statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u vojarni Topčider.

Vučić je istaknuo kako Srbija “mora strahovito ubrzati dalje naoružavanje i snažiti domaću industriju te da istodobno vojska mora imati bolju obuku i više vojnika” te dodao kako Srbija mora osnažiti svoju odbranu i koncept takozvane totalne odbrane.

“Moramo biti spremni. Nikoga ne ugrožavamo. Čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da su mu danas predstavnici Glavnog štaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane prezentirali “uvjerljivu argumentaciju” o tome da je potrebno vratiti obavezu služenja vojnog roka te kako bi do 1. maja trebali dostaviti sve prijedloge na tu temu.

“Vidjet ćemo hoće li vojni rok trajati od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, na sastanku, na kojem su državnom vrhu predstavljeni rezultati Vojske Srbije za 2023. godinu, zaključeno da je vojska ne samo održala već i unaprijedila svoje operativne sposobnosti tokom prošle godine.

“Unaprijedili smo sposobnosti značajno, ali smo to skupo platili u finansijama. Ove godine i sljedeće, platit ćemo još mnogo skuplje”, rekao je Vučić te dodao da je Srbija izdvojila sredstva za 701 složeni sistem naoružanja iz domaće industrije, kao i da će više od 850 morati biti nabavljeno idućih godina.

Vučić je istaknuo kako će tokom obilježavanja Dan državnosti Srbije biti prezentiran važan sistem koji je Srbija uvezla iz Rusije, a služi za elektronsko ometanje bespilotnih letjelica.

U kasarni Topčider Vučić je u utorak prisustvovao prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gdje su predstavljeni modernizirani tenkovi, bespilotne letjelice, kao i padobranska, ronilačka i alpinistička oprema.

S Vučićem u obilasku bili su i predsjednica srbijanske Vlade Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije Milan Mojsilović te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.