Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Donijeto više mjera u cilju podizanja borbene gotovosti

vucic

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na Savjetu za nacionalnu bezbjednost donijeto više mjera koje se odnose na Vladu Srbije, vojsku i druge snage bezbjednosti u cilju podizanja borbene gotovosti.

Vučić je rekao da je bilo djelovanja iz različitih centara iz Prištine, Beograda i drugih centara moći kako bi se stvorio utisak da se “nešto strašno kuva”.

“Višeslojnim i raznovrsnim agenturnim djelovanjem dovedeni smo u poziciju da se branimo od tračeva i da danas budemo srećni što se ništa nije dogodilo, što smo živi, što nas danas nisu pobili”, rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejom.

On je rekao da zbog takvih “tračeva” o dogovorenim sukobima, Srbija danas ne može da govori o tome da 1930 dana Priština nije ispunila svoju obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Vučić je rekao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir “gotovo po svaku cijenu”, ali da nikada više neće dozvoliti pogrom nad srpskim narodom.

Upitan šta očekuje od međunarodne zajednice, Vučić je rekao da ne očekuje ništa.

“Šta da očekujete od ljudi koji Kosovo doživljavaju kao nezavisnu državu”, rekao je Vučić.

Upitan šta će Srbija učiniti zbog toga što Kosovo ne ispunjava Briselski sporazum, predsjednik Srbije je rekao “nećemo ići grlom u jagode”.

Vučić je rekao da je pozvao Srbe sa Kosova da još nekoliko dana šute.

On se osvrnuo i na sastanak sa patrijarhom Irinejom, te rekao da su razgovarali o Srbima na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, o posljedicama hrvatske operacije “Oluja” 1995. godine i demografiji.

Vučić je dodao da je upoznao patrijatrha sa sadržinom razgovora koji se vode sa Prištinom u Briselu.

“Rekao sam na otvoren način sve što mislim i o Kosovu i Metohiji i o svim drugim važnim pitanjima, zadovoljan sam što me je saslušao i ja sam od njega čuo i sve što on misli i što misli Srpska crkva”, rekao je Vučić.

On je dodao da su razgovori bili otvoreni, ali da razgovor nije bio vođen po sistemu “ja tebi vojvodo, ti meni serdare”.

Govoreći o obilježavanju godišnjice operacije “Oluja” i hrvatske proslave Dana pobjede, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi na popravljanju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

On je rekao da je godišnjica “Oluje” za Srbe jeziva i da država treba da obezbjedi krajiškim Srbima ista prava kao i svim drugim Srbijma, dok je pozvao Hrvatsku da nešto učini za Srbe iz Hrvatske.