Vučić: Dosta smo se sahranjivali, vrijeme je da se rađamo

vucic_inauguracija333

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u svom prvom predsjedničkom obraćanju da će raditi na uspostavljanju mira u regiji te da će insistirati na dijalogu i kompromisu.

“Mir i stabilnost su za mnoge izlizane riječi, ali će biti srž mog budućeg političkog djelovanja”, kazao je Vučić.

Dodao je kako je cijela regije sustav spojenih sudova.

“Možemo da se povežemo, izgradimo puteve i mostove, učimo jedni od drugih i dovedemo investitore, da stvorimo regiju u kojoj su razlike prednost a ne osnova za sukobe”, ustvrdio je Vučić.

Svima u regiji je poručio: “Hajde da stvaramo poslove, jer oni stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali, vrijeme je da se rađamo”.

Ocijenio je kako je to program s kojim će krenuti po regiji.

Vučić je u srijedu prisegnuo na svečanoj sjednici srbijanskog parlamenta te službeno preuzeo dužnost šefa države koju bi trebao obavljati narednih pet godina.

Svečanosti u Skupštini prisustvovali su zastupnici, članovi vlade, predstavnici diplomatskog zbora, vjerski velikodostojnici, predstavnici Republike Srpske i bivši predsjednici Srbije i Jugoslavije, kao i ostale zvanice, javljaju srbijanski mediji.

Vučiću su čestitali srbijanski patrijarh Irinej, a zatim i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srbije i ostale zvanice.