"poštuju integritet"

Vučić i Erdogan sastali se u Ankari, razgovarali su i o Bosni i Hercegovini

erdogan-vucic

Erdogan je, uz najviše državničke počasti, primio u utorak u Ankari Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, poručio je kako je predsedniku Erdoganu prenio da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, te kako je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA)

Vučić se danas u Ankari sastao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a nakon bilateralnog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare. Pored bilateralne saradnje, jedna od tema bila je i aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini.

“Razgovarali smo o regionalnim pitanjima. Mir i stabilnost nemaju cijenu i zato je važno da mir i stabilnost sačuvamo, da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, da razumijemo sve okolnosti u kojima živimo i da guramo naše zemlje naprijed, a ne u prošlost. Prošlost je važno da znamo, da iz nje izvlačimo pouke, da je proučavamo ali je važno da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Još jednom je ukazao na značaj stabilnosti, mira i razgovora.

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma je od suštinskog značaja i čini mi se da se dobro razumijemo po tom pitanju. Rekao sam Erdoganu da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine kao što uvijek ističemo da je važno poštovanje integriteta RS u okviru, naglašavam u okviru BiH. To je naša politika od nje nećemo odstupiti, ona je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i to jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira”, poručio je Vučić.