Globus

Vučić i Grabar Kitarović danas potpisuju sporazum o rešavanju otvorenih pitanja

20/06/2016

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović potpisat će danas u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum se sastoji iz šest tačaka, a prva je zaštita manjina – srpske u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

U Srbiji živi oko 58.000 Hrvata, a samo u Vojvodini, u kojoj će se Vučić i Grabar – Kitarović sastati, živi oko 47.000, dok u Hrvatskoj živi 186.600 Srba.

Dvije strane ugovorom će se obavezati da će nastaviti potragu za nestalima u sukobu na prostoru bivše Jugoslavije i saglasiti se da je potraga za nestalima prioritetno humanitarno pitanje.

Grabar-Kitarović je ranije ocijenila da porodice nestalih zaslužuju da se zna sudbina njihovih najbližih, a da države mogu da zatvore to bolno pitanje i okrenu se budućnosti.

Srbija i Hrvatska će se, sporazumom koji potpisuju danas, obavezati da riješe pitanje granične linije i da ubrzaju primjenu Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Srbija i Hrvatska će se, prema sporazumu, “aktivno i kontinuirano” boriti protiv terorizma i raditi na rješavanju izbjegličke krize.

Posljednja tačka u sporazumu je dogovor o saradnju u razvojnim i prekograničnim projektima Evropske unije.

Vučić i Grabar Kitarović jutros su posjetili rodnu kuću srpskog geografa, matematičara i klimatologa Milutina Milankovića u Dalju u Hrvatskoj, a u popodnevnim satima bi trebalo da obiđu Dom kulture “Matija Gubec” u Donjem Tavankutu kod Subotice. Gubec je bio hrvatski revolucionar, vođa seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ovo je prva zvanična posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji.

Komentari